To już kolejny przepis na gotowe tortellini i pyszny sos! Doceniłam ostatnio je bardzo, kiedy na obiad mam dosłownie 10-15 minut. Robiłam już tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, tortellini z brokułami, tortellini z pikantnym sosem pomidorowym. Tym razem w moim sosie pojawiło się fantastyczne zestawienie: szparagi i boczek. Wyszło idealnie!
Polecam Wam także inne przepisy:
– tortellini z pikantnym sosem
– tortellini z brokułami
– Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Sałatka z tortellini
– Makaron alla puttanesca
– Pieczone szparagi z serem feta
TORTELLINI ZE SZPARAGAMI
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką)
– 7-8 zielonych szparagów
– 100 g wędzonego boczku
– 50 g sera gorgonzola lub podobnego sera pleśniowego
– 1 łyżka oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 100 ml śmietany 18%
– 100 ml wody lub białego wytrawnego wina
– tarty parmezan
– świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ze szparagów odłam twarde końcówki. Odkrój czubki a następnie pokrój resztę szparagów dość drobno.
- Na patelni podsmaż pokrojony na małe kawałki wędzony boczek, aż ten zbrązowieje i wytopi się z niego większość tłuszczu. Po usmażeniu przełóż boczek na kawałek ręcznika papierowego aby wsiąkł nadmiar tłuszczu a pozostały tłuszcz wylej.
- Posiekaj drobno czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i go zeszklij. Dodaj teraz szparagi bez czubków i podsmażaj przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj podsmażony boczek, gorgonzolę, śmietanę i wodę lub wino i podgrzewaj aż gorgonzola się rozpuści i stworzy się sos. Sos powinien być dość rzadki.
- Na patelnię dodaj gotowe tortellini, podgrzewaj je około minuty dłużej niż czas na opakowaniu, przekręcając w trakcie. Podczas tradycyjnego gotowania są zanurzone w wodzie i szybciej zrobią się miękkie, tu zaś dodatkowy czas pozwoli nam ugotować je w mniejszej ilości płynu.
- Na minutę przed końcem podgrzewania dodaj czubki szparagów, niech podgrzeją się lekko z resztą. Są dużo delikatniejsze niż dalsza część łodyżki.
- Przekładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Przepyszne😋dziękuję za pomysł ze szparagami. Uwielbiam😁