Uwielbiam kalafiora w każdej postaci. I takiego klasycznego gotowanego, podanego z bułką tartą i masełkiem i wszelkie bardziej nowoczesne odmiany. Kalafior jest bowiem idealny do pieczenia, często marynuję go najpierw w oliwie i przyprawach i piekę, często też robię steki z kalafiora, kotleciki czy placuszki. Mnóstwo przepisów znajdziecie na moim blogu, zerknijcie na listę nieco niżej lub za pomocą lupki wpiszcie kalafior, aby blog wyświetlił Wam tę zawartość.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam też inne przepisy kalafiorem:
Azjatycki pieczony kalafior
Zupa krem z pieczonego kalafiora i czosnku
Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
Kalafior pieczony po marokańsku
Placki z kalafiora
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Sałatka z kalafiora
Czerwone curry z kalafiora
Kalafior buffalo wings
Czerwone curry z indykiem i kalafiorem
Burger z kalafiora
Ryż z kalafiora
Nasi Goreng z kalafiorem
Krem z kalafiora z pistacjami
Curry z kalafiorem i marchewką
Kotlety z kalafiora
Steki z kalafiora
Sałatka z pieczonym kalafiorem
ZAPIEKANKA Z KALAFIORA
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 1 średni kalafior
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 2-3 ząbki czosnku
– 1-2 szalotki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
– 1-2 łyżeczki cukru
– 150-200 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
– 3-4 łyżki tartego parmezanu
– 100 g sera feta
– pół szklanki tartego sera mozzarella lub kulka świeżej mozzarelli
– listki bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój drobno szalotkę. Czosnek najlepiej pokrój na cienkie plasterki.
- Kalafiora pokrój na niewielkie różyczki. Na dużej patelni lub w szerszym i niższym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż najpierw przez chwilę szalotkę, po czym dodaj czosnek. Jak się podsmażą, dodaj różyczki kalafiora i całość puszki z krojonymi pomidorami. Dolej też około 100 ml gorącej wody lub bulionu i dodaj przyprawy oraz cukier.
- Duś kalafiora pod przykryciem w razie potrzeby uzupełniając płynem. Sosu powinno być trochę na dnie nawet w momencie kiedy kalafior już będzie gotowy. Kalafior na koniec powinien być średniej miękkości, bo dopiecze się jeszcze w piekarniku.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st C.
- Kalafiora razem z sosem przełóż do naczynia do zapiekania (jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika, możesz zostawić w niej zawartość). Posyp kalafiora tartym parmezanem, a następnie pokrusz na niego ser feta. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj do zapiekanki jeszcze tarty ser mozzarella lub rozdzieloną na kawałki świeżą kulkę mozzarelli. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj do rozpuszczenia sera.
- Gotową zapiekankę wyjmij z pieca, dekoruj świeżą bazylią i podawaj. Można ją jeść samą lub z dodatkiem pieczywa. Taki kalafior jest też idealnym dodatkiem do mięsnego obiadu lub sałatki.
Smacznego!