Pieczone żeberka to nie jest wcale skomplikowane danie. Ale jak zrobić, aby żeberka były idealnie miękkie i dały się rozdzielać palcami? W tym przepisie dokładnie Ci to opisuję, nie może nie wyjść.
Moje żeberka hoisin są niesamowicie aromatyczne, dzięki temu, że najpierw je doprawiamy mieszanką przypraw, a później jeszcze nakładamy pełen aromatów sos. Możesz je podać z ryżem, makaronem azjatyckim lub sałatką taką, jaką jak Ci zaproponowałam w przepisie. Sałatka z makaronem ryżowym jest pyszna, prosta do przygotowania a sos zrobi z niej coś genialnego. Niby tylko 3 składniki a smak idealny.
Zajrzyj także do moich propozycji w azjatyckim stylu
Zupa curry z krewetkami
GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem
Stir fry z fasolką i tofu
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Żółte curry z kurczakiem
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną
Azjatycka sałatka z ogórków
Czerwone curry z kalafiora
Azjatyckie pulpeciki z indyka
Pad thai z tofu
Makaron smażony z kurczakiem
Ryż z kalafiora
Zielone curry z warzywami
Tofu teriyaki
Nasi Goreng z kalafiorem
Szybkie curry z krewetkami
Ryż smażony z jajkiem
Makaron z tofu
Zupa miso
Pad thai z kurczakiem
ŻEBERKA HOISIN Z MAKARONOWĄ SAŁATKĄ
Przygotowanie: 2 h
Ilość porcji: 2
Składniki żeberka:
– 600 g surowych żeberek (jeden większy pas żeberek)
– 3 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1,5 łyżki przyprawy chińskiej pięć smaków
– 150 ml sosu hoisin
– 100 ml sosu sojowego ciemnego lub 150 ml jasnego
– 3 łyżki miodu
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 2 cm imbiru startego na tarce (możesz zastąpić gotową pastą czosnek, imbir, chilli)
– pół szklanki wody
– świeże kolendra lub posiekana dymka do posypania
SKŁADNIKI SAŁATKA:
– 200 g makaronu ryżowego cienkiego
– 1 dymka
– ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki i ½ zielonej papryki
– 1 mała marchewka
– sos: 1,5 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka sosu rybnego i 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st C.
- Wymieszaj ze sobą brązowy cukier, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę przyprawy pięć smaków.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową najlepiej podwójnie, a do tego na dno położyć jeszcze arkusz papieru do pieczenia. Na folii połóż żeberka tak, aby część z większą ilością mięsa znalazła się na górze. W żeberka wcieraj przygotowaną mieszankę przypraw. A na koniec wlej obok żeberek pół szklanki wody.
- Weź kolejny arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry, na następnie połącz brzegi, tworząc poduszkę.
- Żeberka piecz przez 1 h i 40 minut w tak przygotowanej kieszeni z folii aluminiowej.
- W czasie pieczenia przygotuj sos – do garnka wlej sos hoisin, sos sojowy, miód, 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pastę z chilli, czosnku i imbiru lub starte na tarce czosnek, imbir i nieco ostrego chilli. Sos gotuj przez 3-4 minuty aż wszystko się połączy. Odstaw sos do wystudzenia, w tym czasie powinien też nieco zgęstnieć.
- Sałatka: makaron ryżowy ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój papryki i marchewkę w cienkie słupki, a dymkę posiekaj. Z octu ryżowego, sosu rybnego i cukru pudru przygotuj prosty sos. Dodaj warzywa do makaronu, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
- Po upływie czasu pieczenia wyjmij żeberka, usuń górną część folii uważając, aby się nie poparzyć, bo w środku jest gorąca para. Za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj żeberka przygotowanym sosem hoisin. Na końcu powinno zostać około 2 łyżek przygotowanego sosu. Zachowaj go.
- Wstaw żeberka do piekarnika rozgrzanego do 210o C na 8-10 minut, aby żeberka się zrumieniły.
- Po upieczeniu przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu. Mięso posyp świeżymi ziołami i rozdzielaj na mniejsze kawałki. Żeberka są bardzo miękkie i delikatne. Żeberka podawaj z przygotowaną sałatką z makaronu ryżowego i warzyw.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł