To najciekawszy wizualnie sposób pieczenia ziemniaków jaki znam. Wystarczy ostry nóż i chwila cierpliwości, a efekt Was zachwyci. Ziemniaki możecie podać jako dodatek do mięsa lub ryby, lub przygotować do niego śledzia w śmietanie albo serek z czosnkiem. Będzie świetnie smakował w każdym przypadku.
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynk parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
Ziemniaki Hasselback
Przygotowanie: 1 h
Składniki:
– ziemniaki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz, ulubione zioła: np papryka, chilli, zioła prowansalskie, tymianek, oregano
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i wyszoruj delikatnie szczoteczką skórkę.
- Każdego z ziemniaków połóż na łyżce i nakrajaj bardzo ostrym nożem, tak aby nie przeciąć plasterków a stworzyć piękny wzór. Łyżka na dole pomoże Ci nie przeciąć ziemniaka na pół.
- Ziemniaki natrzeć oliwą, posypać przyprawami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut. W połowie czasu pieczenia poleć jeszcze odrobiną oliwy z przyprawami. Podawać po upieczeniu.
SMACZNEGO!
Polecam:
– sałatka z ziemniakami i pesto koperkowym
1 comments
Uwielbiam!