Dziś mam dla Was pyszny przepis na bardzo prostą i niezwykle aromatyczną zupę krem z zielonych szparagów. Jeśli masz w domu pęczek zielonych szparagów, musisz wypróbować ten przepis. Jego dopełnieniem będzie boczek oraz ser feta – dwa wyraziste i słone dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą smak zupy z zielonych szparagów i zrobią to danie niezapomnianym.
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– krem z białych szparagów
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– kanapka ze szparagami i łososiem
– sałatka ze szparagami i jajkiem
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– spaghetti carbonara ze szparagami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Pieczone szparagi z serem feta
ZUPA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pęczek zielonych szparagów
– 500-600 ml dobrej jakości bulionu warzywnego lub drobiowego
– pół cebuli
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz,
– łyżka oliwy z oliwek
– pół szklanki drobno pokrojonego boczku
– 1/3 szklanki rozkruszonej fety
– 1-2 łyżki masła
– odrobina czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania szparagów. Należy je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Główki szparagów odkrój i odłóż na bok, choć nie wszystkie. Wystarczy z 6-10 sztuk. Resztę łodyżek pokrój na kawałki 1,5-2 cm.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż je na oliwie, po czym dodaj pokrojone szparagi i smaż jeszcze minutę.
- Wlej gorący bulion (na początek 500 ml, dodatkowy bulion możesz dodać po zblendowaniu) i gotuj szparagi do miękkości od 10 do 15 minut, w zależności od ich grubości.
- Główki szparagów najlepiej podsmażyć przez chwilę na odrobinie masła ze szczyptą soli.
- Zblenduj zupę za pomocą blendera i dopraw solą oraz pieprzem.
- w tym czasie podsmaż jeszcze boczek na rumiano, tak aby wytopił się z niego tłuszcz.
- Zupę przekładaj do miseczek. Na wierchu kładź boczek, pokruszoną fetę oraz podsmażone główki szparagów. Podawaj!
Smacznego!
1 comments
Żałuję, że trafiłam na ten przepis dopiero po zakończeniu sezonu na szparagi;(