Makaron z pesto z awokado

Sos podobny do tradycyjnego bazyliowego pesto można zrobić z rukoli, szpinaku czy awokado. Dziś mam dla Was propozycję na wykorzystanie zdrowego awokado, z odrobiną rukoli i cytryny dla podkręcenia smaku. Sos przygotowuje się na zimno i dodaje się do ciepłego makaronu bez podgrzewania. Dlatego zrobienie tego dania to właściwie czas gotowania makaronu, jakieś 10 minut.

Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– ,makaron tagliatelle na 2 porcje
-1 dojrzałe awokado
– sok z połowy cytryny
– garść rukoli + trochę do podania
– 2 łyżki orzeszków pinii
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki tabasco
– świeżo mielony czarny pieprz do podania

PRZYGOTOWANIE:
  1. Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W czasie kiedy makaron się gotuje przygotujcie pesto: do małego blendera wrzućcie awokado, orzeszki piniowe, garść rukoli, oliwę, sok z cytryny i tabasco. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę, dodając odrobinę wody jeśli sos będzie za gęsty i nie będzie chciał się równomiernie blendować.
  3. Sos wymieszajcie z ugotowanym makaronem, przełóżcie na talerze i dodajcie jeszcze kilka listków rukoli. Posypcie całość świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z pesto z awokado
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Królik w winie

Królik do doskonałe i delikatne mięso, a do tego bardzo proste w przygotowaniu. Polecam ten przepis zarówno na weekendowy obiad...

Zamknij