Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

To mój ulubiony mazurek którego jadamy rodzinnie co roku. Może dlatego że uwielbiam kajmak w każdej postaci:)

Przygotowanie:ok 50 min

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- pół łyżeczki esencji wanliowej
- 2 łyżki wody
- 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowa masa kajmakowa
- 2 szklanki orzechów oraz suszonych owoców (nerkowce, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, jabłka lub inne)

Przygotowanie:

Do miski wsypcie wszystkie skłądniki na ciasto – mąkę, masło, jajo, cukier, wanilię i wodę. Ciasto rozgniatajcie dłońmi aż wyrobicie na jednolitą masę. Rozwałkujcie ciasto i uformujcie prostokąt. Ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Z resztek ciasta uformujcie brzegi.
W prostokącie zróbcie kilkanaście nakłuć widelcem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20 min.
Po wyjęciu ciasto musi wystygnąć.
Orzechy i suszone owoce pokrójcie na mniejsze kawałki. Wymieszajcie je razem z masą kajmakową (jeśli nie macie gotowej gotujcie puszkę mleka skondensowanego słodzonego w garnku z wodą – ok 2 h). Całą masę wyłóżcie na przygotowany spód mazurka.
SMACZNEGO!

mazurek kajmakowy

Leave a Reply

Postępuj zgodnie z instrukacjami.