Mazurek kajmakowy

To mój ulubiony mazurek którego jadamy rodzinnie co roku. Może dlatego że uwielbiam kajmak w każdej postaci:)

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
jajka faszerowane w 3 kolorach
babka majonezowa
babka piaskowa
jajka faszerowane paluszkami krabowymi
jajka faszerowane mango
łosoś marynowany w whisky
śledź w czosnku i majeranku
łosoś marynowany w koprze i wódce 
rolady z szynką i sałatką jarzynową
sałatka jarzynowa
jajka z awokado
jaja z suszonymi pomidorami
przepis na pasztet
jajka faszerowane

Przygotowanie: ok 50 minut

Składniki:

– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 1 jajko
– 5 łyżek cukru pudru
– pół łyżeczki esencji waniliowej
– 2 łyżki wody
– 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowa masa kajmakowa
– 2 szklanki orzechów oraz suszonych owoców (nerkowce, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, jabłka lub inne)

Przygotowanie:

Do miski wsypcie wszystkie składniki na ciasto – mąkę, masło, jajo, cukier, wanilię i wodę. Ciasto rozgniatajcie dłońmi aż wyrobicie na jednolitą masę. Rozwałkujcie ciasto i uformujcie prostokąt. Ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Z resztek ciasta uformujcie brzegi.
W prostokącie zróbcie kilkanaście nakłuć widelcem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20 min.
Po wyjęciu ciasto musi wystygnąć.
Orzechy i suszone owoce pokrójcie na mniejsze kawałki. Wymieszajcie je razem z masą kajmakową (jeśli nie macie gotowej gotujcie puszkę mleka skondensowanego słodzonego w garnku z wodą – ok 2 h). Całą masę wyłóżcie na przygotowany spód mazurka.
SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Mazurek kajmakowy
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Babka piaskowa

Na Wielkanoc pieczemy mazurki oraz baby. Na babę wypróbujcie ten przepis - doskonale się sprawdził a babka smakowała wszystkim którzy...

Zamknij