Pierogi z kaszą gryczaną

Wieki nie robiłam tych pierogów, niemal o nich zapominając. A szkoda, bo to po pierogach ruskich drugie moje ulubione pierogi i muszę zdecydowanie robić je częściej. Tym bardziej że bardzo rzadko można spotkać je w restauracjach. Spotkałam się z tym że pierogi z kaszą gryczaną nazywa się także pierogami Zamoyskimi, jeśli ktoś z moich czytelników pochodzi z tamtych okolic napiszcie proszę w komentarzu czy jest to regionalny przysmak i czy robi się je identycznie z moim przepisem.. Do pierogów koniecznie zróbcie najlepsze ciasto do pierogów, to bowiem od jakości ciasta zależy ostateczny efekt.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi ruskie
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
zielone pierogi
leniwe

pierogi z kaszą gryczaną

Ilość porcji: farsz na 35-40 pierogów
Przygotowanie:30 minut + czas lepienia i gotowania pierogów

Składniki:
– ciasto z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 100 g kaszy gryczanej palonej (waga przed ugotowaniem)
–  250 g białego sera pełnotłustego
– 1,5 cebuli
– 1 jajko rozmiar M
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 2 płaskie łyżki soli
– 2 płaskie łyżki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostawcie kaszę do wystygnięcia.
  2. Na oleju przesmażcie drobno posiekaną cebulę. Powinna lekko się zarumienić. Całość cebuli wraz z tłuszczem wlejcie do kaszy, dodajcie biały ser oraz połowę soli i połowę pieprzu. Wymieszajcie i spróbujcie czy smak już Wam odpowiada, jeśli chcecie aby był bardziej pikantny wyrazisty dodajcie drugą część przypraw. Na koniec dodajcie jajko aby farsz był bardziej zwarty.
  3. Farszem nadziejcie pierogi, kładąc gotowe na blacie oprószonym mąką. Pierogi gotujcie we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi muszą wypłynąć na wierzch (ja zwykle wtedy gotuję je jeszcze 1 minutę od czasu wypłynięcia).
  4. Podawajcie samodzielnie, z duszoną cebulką lub skwarkami. Pierogi możecie także polać odrobiną oleju i przestudzić, przechowywać a później odsmażyć na patelni.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pierogi z kaszą gryczaną
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z sosem pomidorowym i boczkiem

Makarony moja miłość :) Nie ma tygodnia aby nie gościło u mnie przynajmniej jedno danie makaronowe. Nic bowiem nie przygotowuje...

Zamknij