Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Możecie je wykorzystać w sałatkach, naleśnikach i właśnie pierogach 🙂 Przygotowanie tego farszu nie jest pracochłonne, efekt zaskoczy każdego.

Polecam Ci także przepisy:
pierogi z dynią
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi ruskie
zielone pierogi
leniwe

pierogi ze szpinakiem i serem feta

Ilość porcji: farsz na 20-25 pierogów
Przygotowanie: 50 minut

Składniki:
– połowa porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 400 g świeżych liści szpinaku
– 200 g sera feta
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj dokładnie, usuń największe „ogonki” pozostawiając liście. Na patelni rozgrzej oliwę i przez ok 1 minutę podsmaż bardzo drobno posiekany czosnek. Jak się zeszkli dodaj liście szpinaku, odrobinę gałki muszkatołowej i duś do momentu kiedy szpinak „zwiędnie”.
  2. W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Kiedy szpinak przestygnie wymieszaj ser ze szpinakiem tworząc farsz.
  3. Farszem nadziewaj pierogi, które po ulepieniu ugotuj we wrzątku z odrobiną oleju (1 łyżka oleju do wody). Gotuj je do czasu aż wypłyną na powierzchnię wody + 1 minutę.
  4. Podawaj od razu, możesz je przechowywać w lodówce i podgrzać później we wrzątku lub odsmażyć na patelni.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierogi z dynią

Wiem że bardzo chwalicie mój przepis na najlepsze ciasto do pierogów, często także sięgacie po przepisy na pierogi ruskie czy pierogi...

Zamknij