Placki z kalafiora

Placki z kalafiora moja nowa miłość. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeśli Wy także to musicie usmażyć i te kalafiorowe. Są podobne do ziemniaczanych, z tą różnicą że mają dodatkowy kalafiorowy posmak. Ja podałam je z dymką oraz śmietaną, ale równie fantastycznie będzie pasował do nich łosoś czy sos gulaszowy. Lepiej smakują jednak na słono, dymka w środku raczej uniemożliwi podanie ich na słodko.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
placki z gotowanych ziemniaków
placki z ziemniaków i marchewki
placki ziemniaczane z łososiem
placuszki pełnoziarniste na słodko
placuszki z dyni
placki serowe z jabłkami

Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– 300-350 g kalafiora
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 6-7 łyżek mąki pszennej
– sól, pieprz
– 1 cebula dymka razem ze szczypiorem
– śmietana do podania
– olej roślinny lub olej kokosowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kalafiora zetrzyjcie na tarce z grubszymi oczkami. Muszą być wyczuwalne kawałeczki kalafiora w cieście. Dymkę posiekajcie drobno. Połowę odłóżcie, będzie potrzebna do podania.
  2. Do kalafiora dodajcie jajko, obie mąki, posiekaną dymkę, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu.Wszystko wymieszajcie, a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca dodajcie jeszcze nieco mąki pszennej.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Nabierajcie łyżką porcję ciasta i kładźcie je na patelni, ugniatając z góry i formując paluszki. Smażcie z obu stron do zrumienienia.
  4. Podawajcie ze śmietaną, posypane dymką.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Placki z kalafiora
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Knedle ze śliwkami

Przychodzi jesień i na straganach pojawiają się śliwki węgierki. To własnie te małe śliwki są najlepsze do przetworów oraz takich...

Zamknij