Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi

Zapiekankę z tego przepisu robi się dłuższą chwilę, ale jest niezwykle prosta w przygotowaniu i w 90% jednogarnkowa 🙂 Możecie zrobić ją w wersji mięsnej z polędwiczką tak jak ja, ale równie smaczna będzie kiedy polędwicę pominiecie skupiając się na samych warzywach, dodając np nieco więcej pomidorów i cukinii.

Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
– gulasz wołowy z czerwonym winem
Boeuf Strogonow
kotlet schabowy
placek po węgiersku

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halLoumi

Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 1 h 30 minut

Składniki:
– 6-7 średnich ziemniaków
– 1 cukinia
– 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
– 300 g polędwiczki wieprzowej
– 200-250 g sera halloumi
– 1 puszka pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– pół szklanki świeżych ziół do sosu: natka pietruszki, koperek, bazylia, szczypiorek, oregano, lub inne które lubicie
– sól i zioła prowansalskie lub zioła włoskie
– oliwa
– kilka listków bazylii do podania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w plasterki o grubości 2-3 ml. Przygotujcie naczynie do zapiekania. Natrzyjcie spód niewielką ilością oliwy i wyłóżcie w nim pierwsze piętro z ziemniaków. Pokropcie ziemniaki niewielką ilością oliwy, posólcie i posypcie ziołami prowansalskimi lub włoskimi. Nakasłajcie kolejne piętra i postępujcie z ziemniakami podobnie: oliwa, sól, zioła.
  2. Całość przykryjcie folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 40-50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdźcie czy ziemniaki robią się już miękkie za pomocą widelca. Powinny zmięknąć ale pozostać jeszcze jędrne.
  3. W tym czasie przygotujcie sos pomidorowy. Do blendera włóżcie pomidory z puszki (lub świeże), świeże zioła, odrobinę soli i pieprzu, oraz czosnek. Zblendujcie.
  4. W międzyczasie pokrójcie cukinię w plasterki podobnej grubości jak ziemniaki. Ułóżcie z nich kolejne piętro zapiekanki i doprawcie identycznie jak ziemniaki. Wstawcie do piekarnika również pod przykryciem z folii aluminiowej na 10 minut.
  5. To czas kiedy trzeba przygotować mięso. Możecie pokroić je nieco wcześniej w plasterki o grubości ok 1 cm. Natrzyjcie je oliwą i przyprawcie solą, pieprzem oraz ziołami. Usmażcie je na patelni grillowej po 2 min z każdej strony.
  6. Wyjmijcie zapiekankę z piekarnika. Na cukinię połóżcie usmażone plasterki polędwicy, a na nie plastry pomidorów i plastry sera haloumi. W przestrzenie za pomocą łyżki nałóżcie trochę sosu pomidorowego, ale nie wylewajcie całości. Sos ma być dodatkiem już po upieczeniu.
  7. Tak przygotowaną zapiekankę po raz ostatni wstawcie do piekarnika i zapiekajcie 7-9 minut, aż ser z góry nabierze koloru. Ja przetrzymałam moją zapiekankę 2 minuty zbyt długo, ale wierzę że Wasza wyjdzie idealnie 🙂 Na koniec dodajcie kilka listków świeżej bazylii.

SMACZNEGO!

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Koktajl oczyszczający – koktajl z buraka i jabłka

To że buraki są niesamowitym warzywem, wiedziałam od dawna. Ale to własnie wersja surowa dostarczy do Waszego organizmu najwięcej witamin...

Zamknij