Zapiekanki z pieczarkami

Smak mojego dzieciństwa, czy Twojego także? To dlaczego ich nie zrobić w domu? Takich jak kiedyś, z dużą ilością pieczarek, serem, ketchupem oraz posypane świeżym szczypiorkiem lub dymką. Pamiętam jedną budkę do której zawsze wracałam na zapiekanki, własnie dlatego że na nich był zawsze szczypiorek. Teraz też tak robię…

Są różne szkoły przygotowywania pieczarek. Ja lubię je drobno posiekane i podduszone wcześniej i doprawione. Możecie posiekać pieczarki nożem w małą kosteczkę, ale świetnie sprawdza się także starcie ich na tarce z dużymi oczkami.

Jak lubisz fast foodowe przepisy w domowym wykonaniu zajrzyj także do:
– przepisu na domowy cheeseburger
– domowe bułki do hamburgerów
burgery z indyka i cukinii
pizza z szynką i pieczarkami
pizza z patelni
pizza z ciasta francuskiego
pizza na tortilli
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto

Przygotowanie: 30 minut
Ilość zapiekanek: 3-5 w zależności od wielkości

Składniki:

– 300 g pieczarek
– pół cebuli
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– 150 g sera typu gouda
– bagietka lub półbagietki
– sól, pieprz
– do podania: ketchup, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE:
  1. Pieczarki pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce z grubymi oczkami. Cebule drobno posiekajcie.
  2. Na oliwie zeszklijcie cebulę, po czym dodajcie pieczarki. Należy je doprawić sporą szczyptą (lub dwoma) soli oraz pieprzem.
  3. Pieczarki podsmażajcie ok 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przekrójcie wzdłuż bagietki i zetrzyjcie ser na tarce o mniejszych oczkach. Nagrzejcie także piekarnik do 180 st C
  4. Na bagietkę włóżcie pieczarki, posypcie startym żółtym serem i wstawcie do piekarnika na 3-5 minut, aby ser się zapiekł a bagietka zrobiła chrupiąca. Po wyjęciu z pieca dodajcie ketchup i posiekany szczypiorek lub dymkę. Podawajcie od razu.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zapiekanki z pieczarkami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kalmary ze szpinakiem

To danie wyszukałam w jednej z moich licznych książek kulinarnych. Pochodzi ono z Toskanii ze Włoszech i możecie je zrobić...

Zamknij