Zielone pierogi z pastami warzywnymi Wawrzyniec

Ostatnio pokazywałam Wam jak sprytnie zrobić kolację w 10 minut z pastami Wawrzyniec. Tym razem postanowiłam zaszaleć i wykorzystując ten sam produkt zrobiłam pyszne zielone pierogi.  Pasty znacznie przyśpieszyły mi proces robienia pierogów – nie musiałam przygotowywać farszu, miałam już gotowy i to w różnych wersjach. Do moich zielonych pierogów pasują wszystkie cztery pasty. Dzięki nim mój obiad był bardzo zróżnicowany, a każdy pieróg był niespodzianką.

Pasty Wawrzyniec to nowy produkt ZT Kruszwica, który zrobiono z naturalnych składników. Fantastyczne jest to że ten sam słoiczek możecie wykorzystać na wiele różnych sposobów, robiąc szybką kolację, naleśniki czy właśnie pierogi. Jeśli macie małą wprawę w lepieniu pierogów możecie do past dodać nieco tartego sera żółtego – dzięki któremu pasta będzie bardziej gęsta i zwarta, z pewnością łatwiej będzie zamknąć pierogi.

#Wawrzyniec #WarzywnaRewolucja #RewolucyjnePrzepisy #RewolucjaWKuchni #WolnośćZdrowieWarzywa

ZIELONE PIEROGI Z PASTAMI WARZYWNYMI

Przygotowanie: 40 minut

Składniki ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550
– 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy)
– płaska łyżeczka soli
– 100 g świeżego szpinaku
– 200 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty)

Składniki nadzienie:
– Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką
– Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
– Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
– Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
– ewentualnie ser żółty tarty dla zagęszczenia past warzywnych Wawrzyniec

Przygotowanie:

  1. Do blendera wrzućcie umyte liście szpinaku, dolejcie olej i blendujcie 2-3 minuty, aż całość będzie jednolita i nie będą widoczne grudki szpinaku.
  2. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej ze szpinakiem i sól. Partiami dolewajcie wodę. Najlepiej miksujcie ciasto za pomocą miksera ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Musicie wyczuć te moment, dlatego wodę należy dodawać stopniowo, bo może się jej okazać zbyt dużo. Ciasto odstawcie na 10 minut aby odpoczęło.
  3. Rozwałkowujcie ciasto partiami na blacie posypanym mąką. Wycinajcie koła za pomocą np szklanki. Dodajcie farsz z jednej z past (jeśli będzie dla Was zbyt rzadka dodajcie nieco tartego żółtego sera) i zawińcie brzegi.
  4. Pierogi gotujcie w wodzie z drobiną oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia. Podawajcie od razu, lub układajcie na półmisku i lekko polejcie olejem, aby się nie sklejały.

SMACZNEGO!



Polecam Ci także przepisy:
pierogi ruskie
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi z szpinakiem i serem feta
pierogi z dynią i serem pleśniowym
zielone pierogi
leniwe

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Zielone pierogi z pastami warzywnymi
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak zrobić ser z jogurtów greckich?

Ostatnio robiłam dla Was bardzo obszerny test jogurtów greckich. Zachęcam aby do niego zajrzeć, nie każdy z jogurtów które dostępne...

Zamknij