Ten makaron to połączenie smaków które bardzo lubię – pikantnego chorizo i delikatności jakie daje jajko. Jajko poche dodane do makaronu robi naprawdę super robotę, wzbogaca smak sosu. Warto spróbować 🙂 A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– sałatka z makaronem i choriso
Makaron z chorizo i jajkiem poche
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 250 g makaronu spaghetti
– 3 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– ew 1 papryczka chilli
– 200 ml passaty pomidorowej
– 100 g chorizo
– 2 jajka
– 1 łyżka octu
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.
- Czosnek drobno posiekaj, cebulę także. Na odrobinie oliwy podsmaż czosnek i cebulę, możesz także dodać chilli jeśli lubisz pikantne sosy, a kiedy się zeszklą dodaj pokrojoną w niewielkie kawałki kiełbaskę chorizo oraz passatę pomidorową. Jeśli passata jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody aby nieco rozrzedzić sos.
- W międzyczasie w garnku zagotuj wodę i dolej do wrzątku 1 łyżkę octu. Jajka wbij do miseczki, każde osobno. Za pomocą łyżki zrób w garnku wir, mieszając energicznie w jedną stronę. Jajko wlej z miseczki do środka wiru i przestań mieszać. Jajko powinno gotować się 3-4 minuty, po czym wyjmij je łyżką cedzakową i zrób drugie do drugiej porcji.
- Do sosu dodaj makaron, wymieszaj. Możesz dodać nieco pietruszki i parmezanu jeśli lubisz 🙂 Makaron przełóż na talarze lub do miseczek i połóż na nim jajko. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem