Zapraszam Was dziś na pyszny przepis na prostą sałatkę z wędzoną rybą, jakiem w koszulce oraz pysznym dodatkiem w postaci prażonej kaszy gryczanej.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– garść świeżego umytego szpinaku
– garść kiełków
– kiełki rzodkiewki
– natka pietruszki
– 1 jajko
– 1 łyżka octu
– 60-80 g wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby
– 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sól, pieprz
- Na talerzu ułóż umyte liście szpinaku, kiełki, pietruszkę i kawałki wędzonej ryby.
- W międzyczasie w garnku zagotuj wodę i dolej do wrzątku 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Za pomocą łyżki zrób w garnku wir, mieszając energicznie w jedną stronę. Jajko wlej z miseczki do środka wiru i przestań mieszać. Jajko powinno gotować się 3-4 minuty, po czym wyjmij je łyżką cedzakową i połóż na sałatce.
- Na suchą rozgrzaną patelnię wsyp kaszę gryczaną. Praż kaszę przez kilka minut aż zacznie pachnieć i zrobi się chrupiąca.
- Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Sałatkę polej sosem i podawaj.
SMACZNEGO!
2 comments
Mniam! Pysznie wygląda. Muszę spróbować tego przepisu.
Sałatka wygląda wyśmienicie i na pewno równie dobrze smakuję. Bardzo lubię i warzywa i rybę.