Bardzo lubię takie jednogarnkowce, często robię je dzień wcześniej kiedy potrzebuję pysznego i szybkiego obiadu do pracy, który dodatkowo mogę łatwo podgrzać w kuchence mikrofalowej. To danie nadaje się do tego idealnie.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
– 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum
– 500 mielonego mięsa drobiowego
– 3-4 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, oregano
– 1 łyżka oliwy
– pół cebuli drobno posiekanej
– 2 fileciki anchois (opcjonalnie)
– 4 ząbki czosnku
– 2 szczypty chili
– 350 g passaty pomidorowej
– 300 ml bulionu
– oliwa
– świeża bazylia
– tarty parmezan lub grana padano
- Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, sól pieprz, łyżeczkę oregano, natkę pietruszki i bułkę tartą. Wszystko wymieszaj i jeśli masa jest nadal zbyt klejąca dodaj jeszcze bułki tartej.
- Z masy przygotuj 15-20 pulpecików.
- Pulpeciki obsmaż na 2 łyżkach oliwy, tak aby mięso nie było surowe a pulpeciki lekko się zezłociły.
- W płaskim szerokim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, następnie wrzuć czosnek drobno posiekany (3 ząbki), posiekaną cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj anchois jeśli dodajesz je do potrawy. Następnie dolej passatę pomidorową i połowę gorącego bulionu lub rosołu.
- Do sosu dodaj pulpeciki a następnie dorzuć suchy makaron. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodaj więcej bulionu. Tak przygotowane danie dopraw jeszcze solą, pieprzem i chilli i gotuj 10-15 minut aż makaron będzie miękki.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem