Ten sernik wyszedł mi naprawdę genialnie, również dlatego że do jedzenia nadaje się także całość górnej dekoracji, bo żurawiny i pomarańcze są przeze mnie kandyzowane. Takie owoce możecie zrobić także do innego rodzaju ciasta, nie tylko sernika, naprawdę Was do tego zachęcam.
Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy:
– sernik tradycyjny
– sernik z rodzynkami
– sernik z wiśniami
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami
SERNIK POMARAŃCZOWY
Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie
Składniki:
– 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości)
– 200 g ciastek czekoladowych (nie mogą być jednak oblane czekoladą)
– 100 g masła
– 3 pomarańcze
– garść świeżej żurawiny
– 4 jajka
– 200 ml śmietany 30% lub 36%
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
– 4 jajka rozmiar L
– 2 szklanki białego cukru + cukier do obtoczenia żurawiny
– 200 g konfitury pomarańczowej
Przygotowanie:
- Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
- Przygotuj formę do ciasta, wykładając dno papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń całą formę ciasno filią aluminiową, ja odcinam dwa spore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku stawiam moją foremkę i boki arkuszy zawijam na bok mojej formy. To chyba najlepszy sposób, a sernik musi być zabezpieczony, będzie pieczony w kąpieli wodnej.
- Do formy włóż ciasteczkowy piasek i lekko ubij tworząc jednolite dno. Wstaw do lodówki na czas tworzenia sernika.
- Otrzyj skórkę z jednej pomarańczy, oczywiście koniecznie jest jej wcześniejsze bardzo dokładne umycie. Po starciu skórki wyciśnij jeszcze sok z pomarańczy.
- Do miski dodaj ser, śmietanę oraz pół szklanki drobnego cukru. Miksuj do połączenia po czym dodaj kolejne pół szklanki. Dodaj sok i skórkę pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Teraz dodawaj po jednym jajku i cały czas miksuj aby uzyskać puszystą jednolitą masę.
- Tak przygotowaną masę serową wlej do formy z przygotowanym dnem. Do piekarnika nagrzanego do 170 st C wstaw dużą formę, do jej środka a następnie wlej ciepłą wodę do połowy wysokości formy sernikowej. Piecz sernik przez 1 h 15 minut.
- W tym czasie przygotuj kandyzowane owoce. 2 pomarańcze dobrze umyj pokrój w plastry o grubości około 3-4 mm. Przygotuj 2 garnki, do każdego wlej po szklance wody i wsyp po 1 szklance cukru. Zagotuj oba cukrowe syropy. Po zagotowaniu pod jednym garnkiem wyłącz ogień i włóż do garnka żurawinę. Do drugiego włóż plastry pomarańczy i gotuj 12 minut.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugotowane pomarańcze wyłóż płasko na blachę i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st C.
- Żurawiny lekko wystudź, na talerz wsyp kilka łyżek cukru. Wyjmuj po kilka żurawin z syropu i obtaczaj je w cukrze.
- Sernik po wystudzeniu posmaruj konfiturą pomarańczową (możesz też zastąpić konfiturą brzoskwiniową), a następnie układaj upieczone i wystudzone pomarańcze oraz żurawiny w cukrze.
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
5 comments
Smakowity widok!
składniki na średnice 24 ?
W przypadku sernika nie podaję wielkości blaszki, bo można go zrobić i w takiej 23-24 cm i większej. To wpłynie tylko na jego wysokość.
Czy sernik trzeba przechowywać w lodówce ?
najlepiej w chłodniejszym pomieszczeniu niż dom zimą