Sernik z wiśniami

Ostatnio mój taka znalazł duży baniak kilkunastoletniej nalewki wiśniowej w której były jeszcze wiśnie. Po odlaniu nalewki pijanymi wiśniami obdzielił rodzinę i pudełko trafiło do mnie. Te wiśnie mają moc, same jedzone są naprawdę mocne, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojego ciasta i to był strzał w dziesiątkę. Ale ten sernik możesz zrobić z tradycyjnymi wydrylowanymi wiśniami lub zastąpić je takimi owocami jak maliny. Zapraszam na przepis 🙂

A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szybki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
prosta szarlotka

SERNIK z wiśniami

Przygotowanie: 1 h + chłodzenie

Składniki spód i kruszonka:
– 250 g mąki pszennej
– 110 g cukru
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g zimnego masła
– 1 jajko rozmiar L

Składniki sernik:
– 1 kg sera białego na sernik
– 150 g cukru
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 2 jajka rozmiar L
– 30-40 wydrylowanych wiśni (świeże, mrożone lub tak jak u mnie wiśnie z nalewki)

Przygotowanie:

  1. W jednej misce przygotuj ciasto na spód i kruszonkę. Za pomocą dłoni lub miksera połącz ze sobą mąkę, kakao, zimne masło, cukier i proszek do pieczenia. Po wstępnym wymieszaniu dodaj jako i jeszcze raz wymieszaj.
  2. Ciasto podziel w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część wykorzystaj do przygotowania spodu ciasta. Najpierw jednak włóż blaszkę z odpinanym dnem papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza foremkę i obcinając jego nadmiar. Ciasto z dodatkiem kakao należy palcami wlepić w spód.
  3. Do misy dodaj sernik, cukier, proszek budyniu i jajka. Wszystko szybko zmiksuj do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową przełóż do foremki.
  4. Na masę serową włóż wydrylowane wiśnie, na to pozostałą część ciasta czekoladowego w dużych okruchach.
  5. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 45 minut. Po upieczeniu wystudź sernik po czym wstaw go do lodówki na min 1 h aby nieco stężał. Podawaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sernik z wiśniami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Gabi

    Opublikowane 07/10/2018

    Odpowiedz

    Wygląda świetnie! W jakiej formie (o jakiej średnicy) był pieczony sernik ?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 07/10/2018

      fakt nie dopisałam 🙂 26 cm ale jak masz 24 cm to też będzie dobry rozmiar 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kurczak z batatami

Takie obiady mogę robić zawsze. 10 minut pracy, 30 minut czekania i gotowe. Jak tu można nie lubić gotowania jak...

Zamknij