Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem, ja wiem jedno, jajecznica powinna być KREMOWA! Ten przepis pokaże Wam podstawy jak zrobić najlepszą na świecie jajecznicę. Nie ma tu tajemnych dodatków, jest tylko technika i chęć zrobienia dania idealnego. Zapraszam na przepis 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– jajka sadzone z boczkiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
NAJLEPSZA JAJECZNICA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 5 jajek
– 2 łyżki masła
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dopraw je solą i pieprzem. Za pomocą trzepaczki lub widelca lekko rozbij jajka aby żółtko połączyło się z białkiem i aby masa stała się odrobinę bardziej puszysta. Wystarczy dosłownie chwila.
- Na patelni na uwaga! bardzo małym ogniu rozpuść masło.
- Zanim przejdę dalej zatrzymam się przy tym punkcie! Jajecznicę należy robić na naprawdę małym płomieniu lub ustawieniu kuchenki. Na mojej kuchni indukcyjnej gdzie mam skalę od 1 do 9 zwykle używam 3 lub 4.
- Do rozpuszczonego masła wlej jajka i rób jajecznicę na tym samym niewielkim ogniu cały czas mieszając. Jeśli zauważysz, że jajecznica zaczyna ścinać się przy dnie i zaczynają tworzyć się grudki jeszcze zmniejsz ogień. Jajecznicę należy robić bardzo powoli, przez 8-12 minut w zależności od ilości jaj i wielkości patelni. Jajecznica musi stać się bardzo kremowa, bez żadnych grudek.
- Uwaga dodatkowa: w innych przepisach znajdziecie podpowiedzi aby dodać do jajecznicy śmietanę, uważam to za zupełnie zbędne i niepotrzebne. Dobrze przyrządzona jajecznica nie potrzebuje żadnych dodatków!
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
9 comments
Dzień dobry,
wypróbuję ten sposób. Czy robiłaś kiedyś jajecznicę w taki sposób, że najpierw ścinają się tylko białka (mieszamy tak na patelni, żeby nie naruszyć żółtek), a dopiero potem miesza się żółtka? To taki nasz rodzinny patent, wychodzi naprawdę świetna jajecznica.
Agnieszka
tego sposobu nie znam, muszę przetestować 🙂
„Odkryłam” ten sposób zupełnym przypadkiem już dawno dawno temu (miałam bardzo mało gazu w kuchence turystycznej na jakimś biwaku i płomień ledwo ciurkał, przez co robiła się bardzo długo 😉 ) i już tylko tak robię jajecznicę. Absolutnie za każdym razem różni świadkowie jej przyrządzania krytykowali ten sposób- że za długo na patelni, że za bardzo zetnę, wysuszę, że za mało dodatków. A potem kosztowali. I usta im się zamykały. 🙂
No i mówcie, co chcecie, ale właśnie takiej, jak na zdjęciu nie lubię. Nie powiem, co mi przypomina. Dla mnie jajecznica ma mieć świetny smak, a nie kremową konsystencję.
Tyle, że taka ma właśnie świetny smak! Ja po zwykłej mam problemy z trawieniem, gdy jest za bardzo ścięta, a taka kremowa nie stanowi problemu dla mojego układu pokarmowego. Nie wiem czym to jest spowodowane. Lubię jeść jajka na miękko (głównie same żółtka) lub taką płynną jajecznicę z całych jajek i jest ok, a po jajkach na twardo, czy zwykłej jajecznicy jest mi niedobrze.
Przydatna rada. Każdy dzień zaczynam od jajek, najczęściej jest to właśnie jajecznica, ewentualnie jajka na miękko lub sadzone. Z pośpiechu robiłem na dość mocnym ogniu, przy powolnym smażeniu widzę różnicę.
Nie mam cierpliwości żeby stać tak nad patelnią 20 min
Moja ciotka gotowała lepiej od mojej mamy. Jak zrobiła jajecznicę to wszyscy jedli i nikt nic nie mówił bo wszyscy byli zajęci jedzeniem. Jajecznica charakteryzowała się tym cząstki białe i żółte układały się na przemian, w równoległobok/romb jakoś chyba same. Kiedyś na zjeździe rodzinnym pokazała jak to ma być ( miałem 8-10 lat), ale nikt tego się nie nauczył. Do dziś pamiętam ten wspaniały smak. Może ktoś zna ten przepis lub sposób robienia takiej jajecznicy?
Naprawdę najlepsza jajeczna! Zrobiłam na maśle klarowanym, reszta według przepisu. Pyszne, właśnie taka mi się marzyła. Dziękuję za ten przepis.♥️