Sałatka pyszna, lekka ale i treściwa. Szlachetność ośmiornicy z dosłownie kilkoma dodatkami stworzy obłędne lekkie danie, idealne jako przystawka przed dniem głównym lub na pyszną kolację z dodatkiem chrupiącego pieczywa. 🙂
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z OŚMIORNICĄ
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 200 g ugotowanej ośmiornicy (zobacz mój najlepszy przepis na ośmiornicę)
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– pół zielonej papryki
– mała czerwona cebula
– sól, pieprz
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1-2 ząbki czosnku
– sok z połowy limonki
– świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Papryki pokrój w niewielką kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i wymieszaj z papryką. Dodaj ugotowaną ośmiornicę pokrojona na mniejsze kawałki.
- Przygotuj sos z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, soku z limonki. Polej oliwą sałatkę i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Posyp sałatkę natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Smacznego!