Wpisz i naciśnij Enter

Pieczone faszerowane bataty

Połączenie pieczonego słodkiego batata z wyraźnym w smaku kozim serem jest niesamowite. Warto wypróbować ten przepis, bo jego wariacji możesz zrobić naprawę wiele. Jeśli kozi ser nie należy do lubianych przez Ciebie, zastąp go pysznym serem cheddar, będzie także pysznie.

Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko

PIECZONE FASZEROWANE BATATY

Przygotowanie: 60 minut
Ilość porcji: 1-2

Składniki:
– 3-4 małe bataty
– 100 g sera koziego twardego
– kilka marynowanych papryczek jalapeno
– pół łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Bataty umyj dokładnie, połóż na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 st C i piecz 50-55 minut.
  2. Po upieczeniu wyjmij bataty i połóż na talerzu i odkrój z góry skórkę na dość sporej powierzchni. Za pomocą łyżeczki wyjmij delikatnie miąższ z pieczonego batata do miseczki.
  3. Miąższ rozgnieć delikatnie widelcem, dodaj do niego drobno starty kozi ser, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj nadzienie do łupin batata.
  4. Na górze połóż papryczki jalapeno. Możesz podać posypane świeżymi ziołami, idealna będzie kolendra i nasza pietruszki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pieczone faszerowane bataty
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *