Lubicie wątróbkę? Ja tak, choć musiałam się do niej przekonać i bo w dzieciństwie było różnie. Pokochałam też inne sposoby na jej przygotowanie, właśnie takie z dodatkiem owoców, słodkich lub octowych marynat. Zestawienie smaku wątróbki z lekką słodyczą jest bowiem genialne.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sos do sałatki
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– Sałatka z arbuzem i fetą
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ I OWOCAMI
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 2 szklanki różnych sałat: rukola, roszponka, liście szpinaku, różne listki tradycyjnych sałat. Wybierz te które lubisz.
– 150-200 g wątróbki drobiowej
– 1 szklanka malin
– pół szklanki jeżyn
– 2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki octu balsamico
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– odrobina świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Wątróbkę umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem.
- Pół szklanki świeżych malin połącz z miodem i octem balsamico. Maliny zgniataj widelcem, tak aby połączyć je z pozostałymi składnikami.
- Powstałym sosem nasmaruj wątróbkę, pozostawiając część sosu do podania.
- Wątróbkę smaż na oliwie 3-5 minut z obu stron, w zależności od wielkości kawałków i stopnia wysmażenia.
- Smażone kawałki wątróbki układaj na talerzach na sałacie, dodaj maliny, jeżyny i sos owocowy. Podawaj z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu.
SMACZNEGO!