Pamiętacie z dzieciństwa smak ziemniaków prosto z ogniska? Dziś robi się je zdecydowanie rzadziej a ten smak jest przecież genialny. Osmolone ręce, ziemniaki jedzone z solą i masłem, nic więcej nie potrzeba. Teraz takie wspomnienia możesz mieć także po weekendowym obiedzie we własnej kuchni, przekonaj się że jest to możliwe!
Jest bardzo prosty sposób aby uzyskać ten genialny smak, musicie go wypróbować. Dosłownie 3 składniki i kilka chwil w piekarniku i genialny efekt finalny. Te ziemniaki będziecie powtarzać niesamowicie często w swojej kuchni, o to jestem bardzo spokojna.
Z ogniska oprócz tradycyjnej kiełbaski i ziemniaków pieczonych w popiole pamiętam też pieczone jabłka. Zwykle nadziewaliśmy je na kije i piekliśmy już po zjedzeniu kiełbaski. A na deser po jabłku były właśnie ziemniaki i czarna buzia po ich zjedzeniu. Dawno nie byłam na takim tradycyjnym ognisku i chyba za nim właśnie zatęskniłam. Kultywujcie takie tradycje i spotkania. Mam nadzieję, że młodsze pokolenia też będą wspominały takie właśnie ogniska.
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– pieczone ziemniaki
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
ZIMNIAKI JAK Z OGNISKA
Przygotowanie: 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 700-900 g ziemniaków
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj, nie obieraj skórki.
- W miseczce połącz ze sobą sól oraz mąkę. Jeszcze mokre ziemniaki obtaczaj w mące i układaj na blasze.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Wstaw blachę z ziemniakami i piecz je przez około 1 godzinę. Czas zależy od wielkości samych ziemniaków, powinny być miękkie w środku. Godzina wystarczy dla średniej wielkości okazów.
- Ziemniaki wyjmij i od razu podawaj. Ja uwielbiam je z masłem, nie dodaję już soli bo skorupka ziemniaków jest dość słona i pyszna, możesz zjeść ziemniaka w całości.
SMACZNEGO!