Ziemniaki z gzikiem czy zwane lokalnie pyry z gzikiem to regionalne danie kuchni wielkopolskiej. To nic innego jak pieczony w piekarniku ziemniak w mundurku z odpowiednio przyprawionym twarogiem. Proste, pyszne danie, idealne na postne dni lub ciekawy bezmięsny obiad.
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– pieczone ziemniaki
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
ZIMNIAKI Z GZIKIEM
Przygotowanie: 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 5-6 ziemniaków średniej wielkości
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej i 3/4 łyżki soli
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (wybierz taki z grudkami, a nie mielony kilkukrotnie)
- 200 g śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek do podania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki bardzo dokładnie wyszoruj, nie obieraj skórki. Możesz upiec je tradycyjnie w folii aluminiowej, dodając odrobinę soli, lub skorzystać z mojego przepisu na ziemniaki jak z ogniska, do tego wykorzystasz opcjonalne składniki: mąkę i sól.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Wstaw blachę z ziemniakami i piecz je przez około 1 godzinę. Czas zależy od wielkości samych ziemniaków, powinny być miękkie w środku. Godzina wystarczy dla średniej wielkości bulw.
- W misce połącz twaróg, śmietanę, przeciśnięty i przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ziemniaki po upieczeniu przekrawaj, podawaj z gzikiem posypanym posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
4 comments
W tradycyjnym gziku jest cebulka, ser i smietana. Z czosnkiem to jego nowa wersja🙂
Ziemniaki ugotowane w mundurkach z gzikiem i do tego olej lniany – to danie z kuchni poznanskiej , serwowane w prl-u w piatki przed wielkanoca lub tez danie wigilijne😊.
Smak mojego dziecinstwa.👍
Dziękuję za te wszystkie uwagi. Wiem, że to danie jak wiele innych w Polsce ma mnóstwo wersji „domowych” w zależności od rodziny. To też odzwierciedla się w przepisach 🙂
Moja rodzina z Poznania zawsze dodawała czosnek. Ile domów tyle gzików.
Poprawnie jest PYRY z gzikiem a nie ziemniaki….
Do poprawienia…