Serowo-makowe lub inaczej mówiąc sernik z makiem to naprawdę przepyszne ciasto, idealne na czas świąt Bożego Narodzenia choć nie tylko. Z podanej porcji zrobicie naprawdę dużą porcję na prostokątną blachę lub duży okrągły sernik w blaszce 26 lub 28 cm.
Szukasz innych pysznych ciast? Zobacz też przepisy:
– sernik pomarańczowy
– tort piernikowy
– sernik tradycyjny
– sernik z rodzynkami
– sernik z brzoskwiniami
– sernik z wiśniami
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
CIASTO SERWOWO-MAKOWE
Przygotowanie: 2 h 10 minut
Składniki spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
Składniki masa serowa:
- 1 kg gotowego sera na sernik
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru
- 4 jajka rozmiar L
- 150 g śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki masa makowa:
- 850 g gotowej masy makowej lub domowa masa makowa
- 4 jajka rozmiar L
Przygotowanie:
- SPÓD: Do miski dodaj wszystkie składniki, masło krojąc na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni zagnieć ciasto aż stanie się jednolitą kulą.
- Blaszkę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wgnieć w spód, tworząc jednolity cienki placek. Nakłuj go widelcem i włóż blaszkę na 40-50 minut do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Włóż blaszkę z przygotowanym spodem i zapiekaj 12-15 minut.
- W tym czasie przygotuj dwie kolejne masy.
- MASA SEROWA: Do misy dodaj ser, cukier, mąkę, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wszystko krótko zmiksuj. Następnie dodawaj po 1 jajku i miksuj bardzo krótko, tylko do połączenia. Nie należy zbyt mocno napowietrzać masy serowej aby później nie opadła. Odstaw.
- MASA MAKOWA: W jednej misce wymieszaj masę makową i żółtka. W drugiej ubij białka na sztywną pianę. Bardzo delikatnie łyżką wymieszaj białka i mak z sobą.
- Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170 st C. Nakładaj do blaszki obie warstwy. Możesz dodać najpierw jedną później drugą lub naprzemiennie, trochę jednej, trochę drugiej, tworząc ciekawy wzór ciasta.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 70 minut. Po upieczeniu wyjmij, ostudź i dopiero krój i podawaj 🙂
Smacznego!
2 comments
Czy śmietana 18% do masy serowej ma być słodka czy kwaśna?
śmietana 18% to zawsze śmietana kwaśna, nie ma słodkiej