To danie za granicą znane jest pod nazwą chicken parmesan, czyli kurczak w parmezanie. Do przygotowania tej panierki dodaje się właśnie parmezan ale też kilka innych dodatków, które robią pyszną i chrupiącą skorupkę. Aby kurczak był jeszcze lepszy przygotuj sos pomidorowy oraz dodaj trochę mozzarelli, zapiecz wszystko razem, wtedy efekt będzie naprawdę fantastyczny!
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
Kurczak caprese
Kurczak w płatkach kukurydzianych
Makaron alfredo z kurczakiem
Burrito z kurczakiem
Kurczak pieczony
Kotlety z kurczaka z majonezem
Enchiladas z kurczakiem
Quesadilla z kurczakiem
Cordon bleu z kurczaka
Pad thai z kurczakiem
Kurczak z czerwonym pesto
Kurczak z mozzarellą
Pałki z kurczaka w panierce
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
Kurczak w płatkach kukurydzianych
Siekane kotlety z kurczaka
Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
PIECZONY KURCZAK W PANIERCE Z PARMEZANEM
Przygotowanie: 45 minut
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– pół szklanki grubo tartej bułki tartej lub panierki panko
– 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa najlepiej z dyfuzorem
– 1/3 szklanki tartego parmezanu
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 łyżeczki soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (w proszku)
– 2-3 białka jaj
– 1 kulka sera mozzarella
– 1 puszka 400 g krojonych pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– listki świeżej bazylii do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 190 st C.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć bułkę tartą lub panko. Podsmażaj kilka minut mieszając od czasu do czasu aż bułka się zrumieni.
- Do pierwszego głębokiego talerza dodaj mąkę, sól, pieprz i suszony czosnek w proszku. Wymieszaj.
- Do drugiej miski dodaj białka a do trzeciej miski dodaj podprażoną i przestudzoną bułkę tartą lub panko i parmezan. Wymieszaj.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój każdą z piersi na kotleciki. W zależności od wielkości piersi z jednej zrobisz albo 2 albo 3 plastry o grubości 1-1,5 cm.
- Teraz wróć do białka, dolej tam łyżeczkę wody i za pomocą trzepaczki lekko ubij białka na pianę ale nie za bardzo sztywną.
- Przygotuj blaszkę i kratkę. Najlepiej przygotować blaszkę, wyłożyć ją folią aluminiową a na niej położyć kratkę. Możesz piec też na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ale efekt będzie gorszy, kurczak nie zrumieni się tak ładnie od spodu.
- Teraz chwyć pierwszy kotlecik z kurczaka, obtocz go w mące z dodatkami, dalej w ubitym białku i na koniec w panierce z bułki i parmezanu. Przekładaj na kratkę. Zrób tak z wszystkimi kawałkami.
- Wstaw do piekarnika na 17-20 minut.
- W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Otwórz puszkę z krojonymi pomidorami i odlej w miarę możliwości nadmiar najbardziej rzadkiego płynu. Dodaj do pomidorów przetarty ząbek czosnku i suszone oregano. Wymieszaj. Pokrój też mozzarellę na plasterki.
- Wyjmij kurczaka i kładź na każdym kawałku sporą porcję pomidorów z przyprawami oraz mozzarellę. Wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut.
- Podawaj posypane świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł