Uwielbiam szukać nowych inspiracji do tradycyjnych dań. Kocham tak samo jak zapewne większość z Was tradycyjne ruskie pierogi, choć uwielbiam je w wersji maksymalnie „pieprznej”. Te pierogi są do ruskich nieco podobne, oczywiście za sprawą ziemniaków. Zamiennik innego sera przeniesie te pierogi jednak na inny wymiar.
Do przygotowania tych pierogów możesz użyć tartego sera parmezan lub podobnego sera tego typu np sera pecorrino romano albo twardego dojrzewającego sera żółtego. Potrzebujesz go dość sporą ilość dlatego możesz też pomieszać rodzaje i użyć takich które akurat masz w lodówce.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Ci także przepisy:
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z bobem
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– pierogi z żółtym serem i pieczarkami
– zielone pierogi
– leniwe
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM
Ilość porcji: około 30 pierogów
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk)
– 400 g ugotowanych ziemniaków
– 200 g tartego sera typu parmezan (możesz też użyć pecorino romano lub sera żółtego twardego dojrzewającego)
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.
- Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
- Ziemniaki wystudź i przeciśnij przez paskę do ziemniaków. Do chłodnych już ziemniaków dodaj tarty ser, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj jajko w całości aby skleić farsz.
- Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
- Pierogi możesz podawać z palonym masłem z dodatkiem smażonej na maśle szałwii lub odrobiny bułki tartej.
- UWAGA: Jeśli chcesz dłużej przechowywać część pierogów to po ugotowaniu rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć z obu stron przed włożeniem ich do pojemnika, lodówki lub zamrażarki.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł