Jak zrobić idealne pieczone ziemniaczki, aby były pyszne miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz? Wcześniej trzeba je podgotować, a na koniec upiec w piekarniku. Tym razem moje zgniatane ziemniaczki podałam z pysznym dodatkiem w postaci serka. To tak naprawdę popularny w Wielkopolsce gzik, czyli serek z dodatkiem śmietany i w moim przypadku także z czosnkiem. Uwielbiam to połączenie smaków a wybitnie z ziemniakami!
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– pieczone ziemniaki
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
ZIEMNIAKI PIECZONE Z BIAŁYM SERKIEM
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 700-900 g ziemniaków (najlepiej młodych, małych)
–oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 1-2 ząbki czosnku
– 200-250 g twarogu
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– szczypior lub dymka do posypania potrawy
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie, ale uważaj aby ich nie rozgotować.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Przygotuj blachę do pieczenia. Po ugotowaniu ziemniaków odlej z nich wodę, daj im kilka minut przestygnąć. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy do garnka i wymieszaj je, tak aby oliwa pokryła wszystkie.
- Przełóż ziemniaki na blachę. Lekko zgnieć każdego ziemniaka, tak aby nie rozdzielił się na kilka części, a jedynie był bardziej spłaszczony. Teraz polej ziemniaki jeszcze odrobiną oliwy, dopraw je solą i pieprzem i wstaw do piekarnika. Piecz ziemniaki około 15-20 minut aż skórka nieco ściemnieje, będzie bardziej chrupiąca, a środek pyszny i miękki.
- W tym czasie przygotuj serek. Do twarogu dodaj śmietanę i rozgnieć go za pomocą widelca. To wystarczy, aby połączyć ze sobą te dwa składniki. Do sera dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, nico soli oraz pieprzu.
- Ziemniaki po upieczeniu wyjmij, przełóż na talerz i podawaj z sporymi porcjami serka. Wszystko posyp posiekanym szczypiorem i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł