To połączenie smakowe – fety, suszonych pomidorów i szpinaku jest jednym z najlepszych! Wiem, że często korzystaliście z moich innych przepisów, gdzie łączyłam te składniki, dlatego dziś mam dla Was pierogi z takim przepysznym nadzieniem.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Ci także przepisy:
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z bobem
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– pierogi z żółtym serem i pieczarkami
– zielone pierogi
– leniwe
PIEROGI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ
Ilość porcji: około 30-40 pierogów
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk)
– 800 g świeżych liści szpinaku
– 400 g sera feta
– 20-30 suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na ciasto na pierogi.
- Szpinak umyj dokładnie, usuń największe „ogonki”, pozostawiając liście. Na patelni rozgrzej oliwę i przez około 1 minutę podsmaż bardzo drobno posiekany czosnek. Jak się zeszkli, dodaj liście szpinaku i duś do momentu kiedy szpinak „zwiędnie”.
- W międzyczasie rozkrusz drobno ser, możesz użyć do tego widelca. Pokrój też dość drobno suszone pomidory. Do miski dodaj podsmażony szpinak, pomidory i fetę. Całość dopraw jeszcze pieprzem, pomijając sól, bo tej nadmiar masz w serze feta.
- Farszem nadziewaj pierogi, które po ulepieniu ugotuj we wrzątku z odrobiną oleju (1 łyżka oleju do wody). Gotuj je do czasu, aż wypłyną na powierzchnię wody + 1 minutę.
- Pierogi możesz podawać od razu po ugotowaniu, polać roztopionym masłem lub usmażyć je jeszcze na patelni, aby nabrały chrupkości.
- UWAGA: Jeśli chcesz dłużej przechowywać część pierogów, to po ugotowaniu rozłóż pierogi na blacie tak, aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć z obu stron przed włożeniem ich do pojemnika, lodówki lub zamrażarki.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł