Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy, którą zrobisz w 10 minut. Wariantów hummusu jest mnóstwo, bo nawet na moim blogu mam jego kilka wersji smakowych, ale dziś zrobiłam jeszcze coś totalnie innego. Tym razem, zamiast wzbogacać hummus w środku, dodając jakieś zioła, suszone pomidory czy paprykę, postanowiłam wzbogacić go dodatkami na nim, czyli zrobić sałatkę grecką i podać ją na hummusie. I wiesz co? To jest naprawdę strzał w 10! Świeże warzywa, oliwki, ser feta, to wszystko tak idealnie współgra z delikatnym hummusem w klasycznej wersji. Do tego podaj dobrej jakości pieczywo lub chlebki typu pita. Warto zrobić je samodzielnie z mojego przepisu na chlebki pita.
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– falafel
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
HUMMUS Z SAŁATKĄ GRECKĄ
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki hummus:
– 400 g ugotowanej ciecierzycy (możesz użyć ciecierzycy w puszce lub słoiku)
– 1 łyżka pasty tahina
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– sok z połowy limonki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
Składniki sałatka:
– 10-15 pomidorków koktajlowych (mogą być i czerwone i żółte)
– 1 zielony długi ogórek
– 100 g sera feta
– 10 czarnych oliwek
– pół czerwonej cebuli
– świeże listki kolendry lub natki pietruszki do podania
– oliwa z oliwek dobrej jakości do polania
Przygotowanie:
- Z podanych składników na hummus przygotuj pyszną, jednolitą pastę. Wystarczy wrzucić je do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
- Pomidorki przekrój na pół lub na 3-4 części jeśli są większe. Ogórka pokrój w kostkę o podobnej wielkości do pomidorów. Cebulę pokrój w półplasterki lub piórka a ser feta w kostkę lub pokrusz. Połącz wszystkie składniki ze sobą, dodaj oliwki.
- Na talerzu, najlepiej nieco głębszym wyłóż przygotowany hummus. Na górze ułóż dekoracyjnie przygotowaną sałatkę grecką i polej całość dobrą oliwą z oliwek. Ozdabiaj jeszcze listkami kolendry lub natką pietruszki i podawaj.