Stek to wymarzone danie dla większości mężczyzn – spory kawałek mięsa, dobry sos i niewiele dodatków. Dla podkreślenia smaku do steku przygotowałam sos na bazie whiskey – uwierzcie mi że nawet osoby nie lubiące tego trunku (przykładowo ja 🙂 ) pokochają ten sos o bardzo intensywnym smaku.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– kotlet schabowy
– polędwica z marynowanym pieprzem
– młoda kapusta
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– 2 steki np z antrykotu
– świeżo mielony pieprz
– 50 ml whiskey
– 25 gram pikantnej musztardy, np Rosyjskiej
– 40 gram brązowego cukru
– 15 ml sosu worcestershire
– 15 ml octu winnego (biały lub czerwony)
– olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Steki wyjmijcie z lodówki na ok 1 godzinę przed smażeniem. Posypcie grubo zmielonym pieprzem i zostawcie aby odpoczęły. Składniki sosu wymieszajcie w rondelku, podgrzewajcie na kuchence aż do zredukowania o około połowę. Pozostawcie do wystygnięcia.
Steki należy smażyć po ok 5 min z każdej strony przewracając tylko raz w trakcie smażenia. Po usmażeniu posypcie solą i przykryjcie na 3 min folią aluminiową naczynie na które je wyjęliście – mięso powinno chwilę odpocząć. Steki podałam z pure ziemniaczanym, przygotowanym sosem whiskey oraz sałatą sosem winegret.
SMACZNEGO!
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– tatar wołowy