Pulled pork czyli „wyczesane mięso” to najlepszy sposób przygotowania łopatki wieprzowej jakiego dotychczas próbowałam! Bardzo długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest dość nietypowy, jednak warto po poświęcić a mięso stanie się idealnie miękkie i niebywale soczyste!
Duża ilość przypraw doda Twojemu mięsu fantastycznego smaku. W przepisie oprócz klasycznych wskazówek związanych z przygotowaniem dania znajdziesz też na końcu dwie opcje rozłożenia czasowego jego zrobienia. Warto przeczytać opcje i wybrać sobie bardziej odpowiadającą!
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– łopatka w sosie musztardowym
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– Zrazy wołowe
PULLED PORK
Przygotowanie: około`17 godzin
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
- 1 łyżka kminu rzymskiego sproszkowanego
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka chilli
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka mielonego pieprzu
- 200 g brązowego cukru
- 2 litry wody
- 130 g soli morskiej
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania mieszanki przypraw. Kmin rzymski, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli, pieprz czarny i pieprz cayenne, sól i 100g brązowego cukru wymieszaj w miseczce, odstaw..
- Do dużej miski wlej wodę, dodaj 100 g brązowego cukru, sól morską i liście laurowe. Do zalewy dodaj jeszcze 3 łyżki wcześniej przygotowanej mieszanki przypraw i wszystko wymieszaj.
- W solance zanurz mięso i odstaw na 6-8 h.
- Po upływie czasu wyjmij mięso z solanki, osusz je ręcznikiem papierowym i połóż w naczyniu do zapiekania (najlepsze będzie takie z pokrywką, ale możesz ją zastąpić podwójnie złożoną folią aluminiową).
- Mięso natrzyj przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw, tak aby przyprawy otuliły je z każdej strony. Przykryj naczynie pokrywka lub podwójną folią aluminiową, w miarę szczelnie otulając z góry.
- Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110°C i piecz przez 8h.
- Po 8h odkryj mięso i piecz jeszcze przez 1h w temperaturze 130°C. W połowie pieczenia przekręć mięso na drugą stronę aby miało szansę zrumienić się z każdej strony.
- Po upieczeniu należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso na około 40 min. Po tym czasie wyjmij je i rozdziel kawałek na cieniutkie włókna za pomocą dwóch widelców. Zobaczysz, że włókna same się rozdzielają. Nie odlewaj soku powstałego podczas pieczenia, po rozdzieleniu wniknie on we włókna i nada jeszcze więcej smaku.
- Mięso możesz podawać w daniach obiadowych, w postaci kanapek czy hamburgerów.
- GOTOWE NA RANO + PODGRZEWANIE: pomiędzy 16 a 18 dnia poprzedniego przygotuj mieszankę przypraw i wstaw mięso do zalewy. O godzinie 24:00 włącz piekarnik i wstaw mięso. O godzinie 8 rano odkryj i zwiększ temperaturę. Wyłącz piekarnik o godzinie 9 a o 9:40 wyjmij mięso z piekarnika. Od razu rozdziel mięso widelcami na włókna. Jeśli nie jesz od razu to przykryj mięso a tuż przed podaniem podgrzewaj mięso w piekarniku.
- GOTOWE NA PORĘ OBIADOWĄ: pomiędzy 21 a 23 dnia poprzedniego przygotuj mieszankę przypraw i wstaw mięso do zalewy. O godzinie 5:00 rano włącz piekarnik i wstaw mięso. O godzinie 13 odkryj i zwiększ temperaturę. Wyłącz piekarnik o godzinie 14 a o 14:40 wyjmij mięso z piekarnika. Od razu rozdziel mięso widelcami na włókna. Podawaj!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
9 comments
Tylko ostrożnie, bo idzie się uzależnić.
Pyszna wieprzowina, wszyscy zachwyceni, na początku bałam się o tą ilość cukru, ale wszystko jest zrównoważone 😀😀😀😀
a co to za dodatek do obiadku ,rzodkiewki ?
Tak rzodkiewki, opis i link do przepisu masz w pierwszym akapicie wpisu 😉
oj slepota ze mnie 😉 nie dojrzałam linka , dzieki
Bardzo ciekawy przepis, który – poza smakiem – kusi także bogactwem cennych składników, które zachowane zostają dzięki wyjątkowemu sposobowi obróbki mięsa. Takie mięso jest idealne na obiad i kolację, ale także w wersji na wynos – jako dodatek do sałatek, kanapek. No i bardzo intrygujące są te duszone rzodkiewki:) Przepis wart wypróbowania.
Czy można mięso przygotować wcześniej i później jakoś podgrzać? Potrzebuje jeszcze piekarnik na upieczenie bułek 🙂
można podgrzać, ale od razu po wyjęciu trzeba wyczesać mięso a później tylko na chwilkę do piekarnika
Przepyszne.
Naprawdę!
Ale czy papryczka chili to nie to samo co pieprz cayenne? W ogóle wydaje mi się że za dużo w przepisie tej ostrości, dodałam jedna łyżkę chili bez pieprzu cayenne i jest jak dla mnie za ostre, zminimalizuje następnym razem do jednej łyżeczki. A i piekłam 4 godz w 110 stopniach a potem 2h w 130 i też jest naprawdę bardzo dobre.