Szukacie pomysłu na smaczną przystawkę przed daniem głównym lub smaczną kolację? Oto mój pomysł. Danie nazwałam „tatarem” choć nie przygotowałam go z surowej ryby. Możecie jednak to zrobić. Wędzona ryba ma tą przewagę, że szczelne zamknięta jest świeża i nie trzeba jej kupować w dzień przygotowania. Mam też większą pewność co do ryb wędzonych.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: ok 15 minut
Składniki:
– ok 100 g wędzonego łososia na porcję
– 8-10 czarnych oliwek
– płaska łyżeczka wasabi
– czarny pieprz
– kiełki rzodkiewki
– sok z limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Łososia pokrójcie w drobną kosteczkę. Do łososia dodajcie łyżeczkę wasabi, ok 1 łyżeczki na porcję soku z limonki lub cytryny i sporą szczyptę czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wymieszajcie wszystko dokładnie. Aby ładnie ułożyć na talerzu wykorzystajcie specjalną obręcz. Włóżcie do niej łososia i wyrównajcie łyżeczką. Na wierzch wyłóżcie pokrojone drobno oliwki, a na koniec kiełki. Podawajcie z pieczywem.
SMACZNEGO!
Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
– zakwas na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
– przepis na pierniczki
– śledź marynowany w occie
– śledź z konfiturą z cebuli
– domowa przyprawa do piernika
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź pikantny z chilli
– śledzie w oleju
– kruche ciasteczka