Bez tego kompotu nie ma Świąt Bożego Narodzenia. Ale wiem, że są jego zagorzali wielbiciele i przeciwnicy. Dwa obozy pokazały się na Instagramie, kiedy dodałam zdjęcie mojego kompotu, znam też wiele osób, które deklarują, iż kompotu takiego nie piją, bo im nie smakuje.
Ja kompot uwielbiam już od dzieciństwa. Zawsze podczas Wigilii powtarzam sobie, że będę go robiła nie tylko z okazji świąt i tak mija kolejny rok i przychodzą Święta. Ale to nie takie proste zrobić go poza okresem grudniowym. Gotując go w listopadzie, musiałam naprawdę zrobić spore poszukiwania składników, brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. A gdzie jabłka? No właśnie ich szukałam najdłużej.
Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią, aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zatem gotuję go zawsze dnia poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce.
Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię:
– zakwas na barszcz
– barszcz czerwony na zakwasie
– uszka wigilijne
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
– Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
KOMPOT Z SUSZU
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 250 g suszonych śliwek
– 100 g moreli
– 100 g suszonych jabłek
możesz, zamiast tych składników użyć gotowej mieszanki suszonych owoców do kompotu
– 3-4 goździki
– sok z połowy cytryny
– 2-3 łyżki miodu lub cukru (opcjonalnie, dosładzanie zostaw na koniec)
Przygotowanie:
- Owoce włóż do garnka i zalej je 2,5 l wody. Dodaj goździki i gotuj przez pół godziny.
- Pod koniec gotowania spróbuj kompotu czy potrzebuje dosłodzenia. Wiele owoców da Ci naturalną słodycz i w mojej ocenie dalsze dosładzanie jest już zbędne, ale ja używam mało dodatków słodzących.
- Wystudź kompot, możesz ugotować go wcześniej i przechowywać w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu.
SMACZNEGO!
Zobacz jeszcze zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań.
1 comments
Ja uwielbiam taki kompot, ale tak mocno kojarzy mi się ze Świętami, że chyba nie mogłabym go wypić w okresie nie-świątecznym ;))