Kapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole, ale tez baza do wielu innych dań. Z taką kapustą robię pierogi wigilijne, pieczone pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami oraz kulebiak.
Polecam Wam także:
– barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
– wigilijne uszka z suszonymi grzybami
– zakwas z buraków na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI
Przygotowanie: 60 minut + 12-16 h moczenia grzybów
Składniki ciasto:
– 40 g suszonych grzybów
– 400-500 g kapusty kiszonej
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 łyżka oleju
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
- Grzyby włóż do większej miski, zalej ugotowaną wodą tak aby zakryła grzyby i namaczaj przynajmniej przez całą noc, 12-16 h.
- Grzyby przelej do garnka razem z wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu grzybów odlej wodę i zachowaj, a grzyby posiekaj na drobniejsze kawałki.
- W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz przesiekać drobniej, to zależy jak duże kawałki kapusty będą.
- Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką płynów. Wykorzystaj tu wodę z gotujących się grzybów i dodaj do niej czystą wodę, najlepiej przegotowaną.
- Gotuj kapustę przez 20-30 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie i woda wyparuje. Pod koniec gotowania mieszaj od czasu do czasu aby kapusta się nie przypaliła, jeśli kapusta tego wymaga uzupełnij jeszcze odrobiną wody. Dopraw kapustę solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
2 comments
Super przepis, na pewno wypróbuję w te święta, dzięki ! 🙂
Dokładnie właściwy przepis w bardzo właściwym momencie. Dziękuję