Pewnego wieczoru przyszła nam chęć na pyszny makaron. Szybki przegląd lodówki i wyczarowałam naprawdę przepyszne danie. Było dodatkowo pyszne, ponieważ użyłam domowego makaronu który wysuszyłam kilka dni wcześniej. Wystarczyło tylko go ugotować. A jeśli i Tobie zależy na pysznym smaku, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON Z kurczakiem i szpinakiem
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15-20 minut
Składniki:
– 250 g makaronu tagliatelle lub innego
– 1 pierś z kurczaka
– 5 ząbków czosnku
– 2 garści świeżych liści szpinaku (najlepsze będą małe listki baby)
– 6 łyżek śmietany 18%
– 50 ml białego wina
– 10-12 oliwek bez pestek (zielone lub czarne, obydwa rodzaje będą pyszne)
– parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania
– 1 łyżka oliwy do smażenia
– sól, pieprz
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.
- W czasie gotowania makaronu posiekaj czosnek w cienkie plasterki, oliwki w plasterki, a kurczaka w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj kurczaka, podsmaż około 5-6 minut aż się usmaży i lekko zezłości, wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino
- Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu i wszytko wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty, aż szpinak nieco zwiędnie.
- Przełóż makaron na talerze. posyp parmezanem, ewentualnie posyp jeszcze pieprzem z młynka. Podawaj.
SMACZNEGO!