To ciasto jest idealne podczas Wielkanocy, ale nie tylko. Takie wypieki to najprostsze do przygotowania ciasta, niezwykle kruche i smaczne. Ja najchętniej jadam kawałeczek do kubka kawy lub herbaty. Babkę możesz posypać cukrem pudrem tak jak ja lub zrobić dowolną polewę – lukier, lukier cytrynowy lub czekoladę. Za każdym razem Twoja babka może być inna.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– babka majonezowa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– farbowanie jajek barwnikami
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
Przygotowanie: ok 1 h
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– 1 szklanka cukru – najlepiej drobnego do wypieków
– 4 jaja rozmiar L
– 125 g masła
– 1 cytryna (sik i otarta skórka z całej cytryny)
– 5 łyżek mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania
– masło i mąka do formy
- Zanim rozpoczniesz przygotowania wyjmij z lodówki jaja, mleko i masło. Wszystko musi nabrać temperatury pokojowej a masło powinno być wręcz miękkie.
- Do misy miksera dodaj masło oraz cukier. Zacznij ubijać aż składniki się połączą a masa zacznie robić się puszysta.
- Oddziel żółtka od białek. Do masy maślanej dodawaj po 2 żółtka oraz połowę mąki przewidzianej w przepisie, a następnie kolejne dwa żółtka i resztę mąki, proszek do pieczenia, mleko, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny.
- Przyszedł czas na ubicie białek w osobnej misce. Powinny zrobić się sztywne. Białka przełóż do wcześniej przygotowanego ciasta i już za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wszystko wymieszaj, do połączenia.
- Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Przełóż ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut, do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wystudź, wyjmij babkę z formy i posyp cukrem pudrem lub polej polewą.
Smacznego!