W te święta nie może zabraknąć babki drożdżowej, która świeżo upieczona będzie królową Twojego słodkiego stołu. Ja zrobiłam moją z żurawiną zamiast rodzynek, ale dodatkowo moje żurawiny wymoczyłam w rumie co nadało im super aromatu. Spróbujcie koniecznie!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– babka marmurkowa
– babka majonezowa
– babka cytrynowa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
BABKA DROŻDŻOWA Z ŻURAWINĄ
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej typ 500-550
– 100 g cukru
– 250 ml ciepłego mleka
– 5 żółtek (białka możesz użyć do zrobienia bezy lub zamrozić na później)
– 60 g świeżych drożdży lub 2 saszetki (14 g) suchych drożdży
– 100 g miękkiego masła + dodatkowe do wysmarowania formy
– pół szklanki żurawiny suszonej + dodatkowa do ozdoby na babce
– 70-80 ml rumu
– 4 łyżki soku z cytryny
– 5 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki takie jak mleko, jaja czy masło wyjmij wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.
- Żurawinę zalej rumem, lup opcjonalnie ciepłą wodą. Pozostaw do czasu dodania ich do ciasta.
- Odważ wskazaną porcję cukru oraz mąki. Odejmij z nich po 1 łyżce mąki i cukru i dodaj do nich mleko oraz cale drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Do dużej miski dodaj mąkę, miękkie masło, żółtka oraz cały zaczyn. Wszystko wymieszaj końcówką typu hak. Po wymieszaniu odstaw ciasto na 1h do wyrośnięcia.
- Formę do babki wysmaruj masłem. Do wyrośniętego ciasta dodaj namoczone żurawiny (wcześniej odlej rum, idealnie nada się do drinka). Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie przełóż do formy i odstaw jeszcze na chwilę do czasu nagrzania piekarnika do temperatury 175 st C.
- Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i trzymaj babkę w środku jeszcze około 15 minut.
- Po wyjęciu babki z piekarnika odwróć formę i wyjmij ciasto. Babka musi nieco ostygnąć zanim polejesz ją lukrem.
- Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. polej nim babkę, ozdób dodatkową suszoną żurawiną.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie FACEBOOK I INSTAGRAM
4 comments
Cudownie wygląda! Na jaką dokładnie jest foremkę (jakiej średnicy?)
Standardowa duża forma na babkę 🙂
Czym można zastąpić rum?
Nie uwierzysz jak ja przeczytalam tytul! Babka drozdzowa z zurawina i kiszonka! KISZONKA!!! Nie wiem co ja mam dzis z oczami. ?? A moze to przejezyczenie freudowskie? Kto wie! Do meritum! Nie kochamy sie z drozdzowym! No nie umiem go, a ono mnie ewidentnie nie lubi! Zawsze zazdroszcze osobom, ktore robia takie cuda rach ciach! ??