Fetę zapiekaną lub na patelni robiłam nie raz, ale zwykle robiłam ją w panierce z dodatkiem bułki tartej, mąki klasycznej lub kukurydzianej. I często łączyłam też fetę ze słodkimi dodatkami czy miodem, bo wiem, że to zestawienie na talerzu prezentuje się wyśmienicie.
Tę fetę zawiniętą w cieście filo odkryłam podczas tegorocznej podróży do Aten. Była jedną z pozycji menu z przystawkami, a że tego dnia nie miałam ochoty na mięso, którego w tej karcie było najwięcej, to wybór padł właśnie na taką fetę i dodatkowo na warzywny dodatek.
Mnie zachwyciła ta chrupkość wokół fety i oczywiście dodatkowy smak, a moi współtowarzysze podróży byli równie zachwyceni, bo pierwszy raz próbowali fety z dodatkiem miodu. Danie więc postanowiłam odtworzyć w domu i oto ono!
No i może ciasto filo nie jest na wyciągnięcie ręki, bo w ofertach dyskontów pojawia się rzadko. Ale warto kupić je przy okazji wizyty w większym markecie i zrobić to danie. Będziecie zachwyceni.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Polecam Wam także:
– kotlet serowy
– smażony camembert z żurawiną
– pieczony ser brie
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
SER FETA W CIEŚCIE FILO
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Ilość porcji: 1
SKŁADNIKI:
– 1 kostka sera feta 200-250 g
– 3 arkusze ciasta filo
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka sezamu
– płynny miód do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto filo przekrój na pół. Połóż na blacie pierwszy egzemplarz i za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj go oliwą. Teraz nałóż na niego kolejny egzemplarz ciasta filo, dociśnij i ponownie nasmaruj oliwą. Powtarzaj tak do końca, ostatniego arkusza (6) nie musisz już smarować z góry.
- Teraz na arkuszach połóż ser feta i złóż ciasto, tak jak widzisz na filmie poniżej. Przełóż pakunek do naczynia do zapiekania łączeniem do dołu.
- Wierzch nasmaruj jeszcze odrobinką oliwy i posyp sezamem.
- Fetę zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220o C przez 17-20 minut, aż się pięknie zrumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika fetę polej miodem i podawaj na ciepło.
Smacznego!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/09/fetazmiodem-2-768x1024.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/09/fetazmiodem-2.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)