Ten chlebek to doskonały pomysł na kolację, kiedy macie ochotę na coś innego niż tradycyjna kanapka, a jednocześnie smacznego. Najlepszy jest następnego dnia, bo od razu po upieczeniu ciężko się go kroi i chlebek może się rozpadać. Ale nic dziwnego, podobnie zachowa się też większość tradycyjnych chlebów i ciast. Ja nie wyrzynałam i połowę chlebka jadła na gorąco 🙂
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– chlebek z pesto
– carpaccio z cukinii
– makaron z cukinią w sosie śmietanowym
– sałatka z grillowanych warzyw
– zupa krem z cukinii
– faszerowana okrągła cukinia
– tarta z cukinią
– mini cukinie pieczone
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
chlebek z cukinii
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 1
Składniki:
– 3 jajka
– pół sporej cukinii
– 100 ml mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g mąki
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 180 g sera feta
– 2 łyżki startego sera typu parmezan lub cheddar
– masło do wysmarowania formy
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka roztrzep w misce z odrobiną soli i pieprzu., dodaj 100 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.
- Cukinię zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Do ciasta dodaj oliwę, cukinię, ser feta pokrojony w kostkę, ser typu parmezan lub cheddar. Wszystko wymieszaj.
- Formę (keksówkę) wysmaruj masłem i oprósz odrobiną mąki. Przełóż do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C. Piecz przez 50 minut.
- Po wyjęciu wyjmij chlebek odwracając formę i pozwól mu ostygnąć. Podawaj z pastami, masłem lub oliwą z przyprawami.
Smacznego!
2 comments
ja naprawdę nie chcę się czepiać, ale to określenie „spora cukinia” to śliski temat… właśnie szukam sposobu na zużycie cukinii, która waży 2 kg 😀
Genialny! Mój piekł się co prawda zdecydowanie dłużej (następnym razem spróbuję najpierw nasolić cukinię i porządnie odcisnąć z soku, może to coś zmieni), ale jest pyszny.
Jak słusznie zauważyła Ania, określenie wielkości co prawda mocno nieprecyzyjne, u mnie to były dwa kolory cukinii, łącznie jakieś 60-70dkg.