Wpisz i naciśnij Enter

Chlebek żytni w godzinę

Napewno wielokrotnie zdarzyło Wam się zapomnieć o kupieniu pieczywa na kolację. Już kilka razy proponowałam Wam szybkie wypieki które zajmują krócej niż godzinę. Wszystkie przepisy na pieczywo znajdziecie na tym blogu w kategorii PIECZYWO.

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 300g mąki żytniej
– 300g maki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka brązowego cukru
– łyżeczka soli
– 250 ml maślanki
– 60 g roztopionego masła
– 1 jajko lekko rozmącone

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzejcie piekarnik do 220st. Blachę nasmarujcie olejem lub użyjcie papieru do pieczenia.Do miski wsypcie mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Zróbcie po środku spore wgłębienie, wlejcie tam jajko oraz maślankę zmieszaną z rozpuszczonym masłem. Zagniećcie ciasto dopóki mąka nie zostanie wchłonięta.
Zagniatajcie najlepiej już na stolnicy, tak aby wyrobić gładkie ciasto.Podzielcie ciasto na 2 części, uformujcie 2 bochenki o wysokości ok 2 cm. Połóżcie na blasze i posypcie mąką pszenną przy pomocy małego sitka. Pieczcie 20-30 minut, a następnie wyjmijcie z piekarnika i przykryjcie ściereczką na kolejne 20-30 min. Chleb rewelacyjnie smakuje z masłem i kubkiem maślanki.

chlebekzytni1

chlebekzytni2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. takiego przepisu szukałam. na zakwas dopiero zbieram siły, dlatego mąkę wykorzystam do expressowego chlebka 🙂

  2. koniecznie musze wyprobowac:)