Napewno wielokrotnie zdarzyło Wam się zapomnieć o kupieniu pieczywa na kolację. Już kilka razy proponowałam Wam szybkie wypieki które zajmują krócej niż godzinę. Wszystkie przepisy na pieczywo znajdziecie na tym blogu w kategorii PIECZYWO.
PRZYGOTOWANIE: Rozgrzejcie piekarnik do 220st. Blachę nasmarujcie olejem lub użyjcie papieru do pieczenia.Do miski wsypcie mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Zróbcie po środku spore wgłębienie, wlejcie tam jajko oraz maślankę zmieszaną z rozpuszczonym masłem. Zagniećcie ciasto dopóki mąka nie zostanie wchłonięta. Zagniatajcie najlepiej już na stolnicy, tak aby wyrobić gładkie ciasto.Podzielcie ciasto na 2 części, uformujcie 2 bochenki o wysokości ok 2 cm. Połóżcie na blasze i posypcie mąką pszenną przy pomocy małego sitka. Pieczcie 20-30 minut, a następnie wyjmijcie z piekarnika i przykryjcie ściereczką na kolejne 20-30 min. Chleb rewelacyjnie smakuje z masłem i kubkiem maślanki.
2 comments
takiego przepisu szukałam. na zakwas dopiero zbieram siły, dlatego mąkę wykorzystam do expressowego chlebka 🙂
koniecznie musze wyprobowac:)