Przepis na to ciasto pochodzi ze Skandynawii, tam takie proste ciasta z dodatkiem takich przypraw jak kardamon są niezwykle popularne. Zachęcam, aby spróbować, ciasto na niepowtarzalny aromat i jest bardzo proste w przygotowaniu!
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik tradycyjny
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– tort czekoladowy z owocami
– sernik z borówkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka
– sernik z kajmakiem
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
CIASTO JOGURTOWE CYTRYNOWE
Przygotowanie: 1 h 10 minut
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 8 łyżek miękkiego masła
– 170 g cukru pudru
– 2 jajka rozmiar L
– 200 g jogurtu naturalnego
– skórka z całej cytryny i sok z tej samej cytryny
– 2 łyżeczki mielonego kardamonu
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– lukier: 1-2 łyżki soku z cytryny, cukier puder
– posiekane pistacje do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C i przygotuj blaszkę typu keksówka.
- Cytrynę bardzo dokładnie umyj i wyszoruj, a następnie osusz. Najpierw zetrzyj skórkę z cytryny, używając do tego drobnej tarki, a następnie wyciśnij sok.
- Do misy miksera wsyp cukier puder i miękkie masło i ubijaj, aż ciasto stanie się puszyste. Następnie do ciasta wbij po jednym jaju i nadal ubijaj.
- W dwóch osobnych miskach wymieszaj suche i mokre składniki. Suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i mokre: jogurt, sok i skórkę z cytryny, ekspakt waniliowy.
- Do misy miksera gdzie masz już cukier z masłem i jajkami dodawaj naprzemiennie składniki suche i mokre i ubijaj. Ciasto wyjdzie dość gęste i jednolite.
- Przygotuj arkusz papieru do pieczenia, aby wyłożyć nim środek blaszki. Aby papier się nie przesuwał, możesz nasmarować blaszkę olejem lub masłem, a dopiero wtedy włożyć przycięty odpowiednio papier do pieczenia.
- Wlej ciasto do blaszki i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50 minut, ale sprawdź patyczkiem, czy nie jest wilgotne w środku.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudź całkowicie.
- W miseczce połącz sok z cytryny i cukier puder, aby uzyskać gęsty lukier. Lukrem polej ciasto, a następnie posyp je posiekanymi pistacjami. Jak lukier stężeje krój i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł