Jajka po turecku, jajka po meksykańsku, przepisów śniadaniowych z jajkami mam coraz więcej na blogu i wiem że podobnie jak ja je uwielbiacie 🙂 Tym razem meksykański klasyk czyli Huevos Motuleños, jajka sadzone z przepysznym guacamole oraz kukurydzianą tortillą. Będziecie zachwyceni tym śniadaniem 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– nachos z kurczakiem
– jajka po turecku
– Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
– jajka po meksykańsku
– tosty z pesto i jakiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– Jajka zapiekane z parmezanem
– zielona szakszuka
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wam też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
JAJKA Z GUACAMOLE
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-4 jajka
– 2-4 kukurydziane tortille
– 100 gotowanej białej fasoli (możesz użyć tej z puszki)
– 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia (możesz usmażyć też jajka na wodzie)
–10 łyżek guacamole z mojego przepisu
– sól i pieprz
– marynowane papryczki jalapeno (opcjonalnie)
– do podania: cząstki limonki i świeże listki kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Smacznego!
- GUACAMOLE – odsyłam Was do mojego przepisu na guacamole. Jeśli chcecie zrobić porcję do 2 śniadań zróbcie połowę wskazanej porcji. Ja jednak zwykle robię więcej bo uwielbiam guacamole i zjadam je później z dodatkiem nachos lub jako dodatek do sałatki.
- JAJKA – usmaż jajka sadzone, po 1 lub 2 na porcję. Możesz usmażyć je tradycyjnie na tłuszczu, lub na patelnię dodać trochę wody mineralnej i usmażyć je bez tłuszczu na wodzie. Pamiętaj o doprawieniu ich odrobiną soli i ewentualnie pieprzu.
- W rozgrzanym piekarniku lu na patelni podgrzej przez chwilę kukurydziane tortille.
- Przygotuj całe danie. Na talerzach połóż podgrzaną tortillę kukurydzianą, gotowaną fasolę typu jaś, usmażone jajko lub jajka, no i oczywiście guacamole. Wszystko posyp listkami świeżej kolendry, jeśli lubisz pikantne dania to dodaj marynowane papryczki jalapeno i podawaj.