Możecie się spierać czy jajecznica powinna być bardziej mokra czy bardziej sucha, z dodatkami czy bez, ze szczypiorkiem czy z boczkiem, ja wiem jedno, jajecznica powinna być KREMOWA! Ale jak znudzi Wam się klasyczna jajecznica po polsku zróbcie właśnie taką, pyszną pełną przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Będziecie zachwyceni 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
INDYJSKA JAJECZNICA
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 5 jajek
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku, posiekany
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
– ¼ szklanki mrożonego zielonego groszku
– ½ łyżeczki czerwonych płatków chilli
– ½ łyżeczki mielonej kurkumy
– ½ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
– ½ łyżeczki soli morskiej
– ¼ szklanki (60 ml) wody gazowanej
– świeża kolendra i posiekane zielone chilli (opcjonalnie) do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i imbir. Przyprawy powinny się zeszklić a cebula zacznie się lekko karmelizować.
- Wtedy na patelnię dodaj chilli i zielony groszek, podsmaż mieszając około minuty aż groszek będzie otoczony przez przyprawy.
- Jajka wbij do miski, dodaj do nich kurkumę, mieszankę garam masala i sól. Wszystko ubij trzepaczką aż masa będzie jednolita i bardziej kremowa w konsystencji. Teraz dodaj do jajek wodę gazowaną i jeszcze krótko ubijaj.
- Pod patelnią zmniejsz ogień do małego i wlej masę jajeczną do przypraw. Rób jajecznicę w bardzo wolnym tempie cały czas mieszając. Jajecznica powinna być kremowa w konsystencji i nie za bardzo ścięta.
- Po zrobieniu udekoruj jajecznicę świeżą kolendrą i opcjonalnie zielonym tylko lekko pikantnym chilli. Możesz do niej podać też cząstki limonki. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!