Jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne jaja, zajrzyjcie też do przepisów na klasyczne jaja faszerowane w skorupkach, jaja z suszonymi pomidorami oraz jaja z awokado. Te przepisy mam a blogu już od kilku lat 🙂 A dziś nieco inne jaja, farbuje się je po ugotowaniu, a efekt na stole jest super. Czas marynowania w zalewie to 12 h, nie zostawiajcie ich na 24 h bo smak octowy będzie zbyt wyczuwalny.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jaja faszerowane mango i kozim serem
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– farbowanie jajek barwnikami
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie
Składniki:
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 większy ugotowany buraczek
– 300 ml wody
– 100 ml octu
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
- Jaja ugotuj na twardo, wystudź i obierz.
- Zamiast wskazanej wody możesz użyć także wody z gotowania buraczka. Do garnuszka wlej ocet, wodę, cukier i sól. Podgrzej aż zalewa będzie gorąca oraz sól i cukier się rozpuszczą. Buraczka potrój w kostkę.
- Do słoja włóż jaja oraz buraczki pokrojone w kostkę. Buraczki powinny być i na dole i na górze jajek. Całość zalej zalewą octową i odstaw na 12 h. Najlepiej jaja przygotować wieczorem, wtedy rano są gotowe do zjedzenia.
- Po wyjęciu jaj z marynaty osusz je papierowym ręcznikiem. Przekrój i podawaj z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!