Przepis na klasyczne kotlety mielone mam na blogu już od dość dawna. Tym razem jednak z przyjemnością zrobiłam nieco inną wersję tych kotletów, podając je z sosem pomidorowym, z dodatkiem sera mozzarella. Zobaczcie jak zrobić to pyszne danie 🙂
Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
– kotlety mielone
– falafel
– cordon bleu z kurczaka
– przepis na gnoccchi
– dyniowe gnocchi
– kotlety z cukinii
– sałatka grecka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– surówka z czerwonej kapusty
– przepis na kotlet schabowy inaczej
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
KOTLETY MIELONE Z MOZZARELLĄ
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk
SKŁADNIKI KOTLETY:
– 500 g mięsa mielonego z łopatki
– 1 jajko
– 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka)
– 1/2 cebuli
– 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
– sól, pieprz
– do smażenia: olej rzepakowy, klarowane masło
– 100 g sera mozzarella (1 kulka)
SKŁADNIKI SOS:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii
– pół cebuli
– pół łyżeczki chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- KOTLETY: Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj ją do mięsa mielonego.
- Kajzerkę włóż do naczynia, zalej wodą i przyciśnij czymś ciężkim od góry. Tak namoczoną kajzerkę wyjmij po 10 minutach i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj kajzerkę do mięsa mielonego, dorzuć jajko w całości, sól oraz pieprz. Mięso wymieszaj i dodaj bułkę tartą. Powinno wystarczyć 4-5 łyżek bułki tartej, jeśli nadal mięso będzie kleiste dodaj trochę więcej.
- Z przygotowanej masy mięsnej lep niewielkie kotlety, lekko je spłaszcz i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety powinny się pięknie zezłocić. Najlepiej patelnię przykryć pokrywką w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia dodaj ok 100 ml wody i duś jeszcze 5-8 minut obracając w trakcie. Dodawanie wody nie jest konieczne, ale zobaczysz, że kotlety wyjdą jeszcze lepsze!
- W czasie smażenia przygotuj sos. Drobno posiekaj czosnek i cebulę, następnie podsmaż je na oliwie. Kiedy są już zeszklone dodaj 1 puszkę pomidorów oraz pozostałe zioła. Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Przygotuj naczynie do zapiekania. Na spód wyłóż sos pomidorowy, na nim połóż kotlety a na nich po jednym plasterku mozzarelli. Zapiekaj przez 5-7 minut aż mozzarella się lekko roztopi, ale kotlety nie wysuszą się.
- Kotlety podawaj posypane listkami bazylii, z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
3 comments
Musze spróbowac to zrobić 😉
Za chwilę będę je robiła 😉
Zrobiłam!!! Rewelacja !!! Dzięki ♥