Masz nadmiar cukinii i zastanawiasz się co z nią zrobić? Jest mnóstwo pomysłów. Kotleciki takie jak te z fasolą, albo inne, które też znajdziesz na blogu z fetą. Możesz zrobić placki z cukinii, nadziewane roladki i jeszcze znacznie więcej!
Do przygotowania tych kotlecików najlepiej użyć panierki panko, daje wtedy najlepsze efekty. W wypadku kiedy zastąpisz ją bułką tartą, to kotleciki mogą zrobić się zdecydowanie zbyt zbite. Gdzie kupić panierkę panko? Na dziale z azjatyckimi produktami, jest w większości dużych supermarketów.
Polecam Wam także:
– kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą
– kotlety ziemniaczane ze szpinakiem
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KOTLETY Z CUKINII Z FASOLĄ
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
Ilość kotlecików: 10 sztuk
SKŁADNIKI:
- 1 większa cukinia
- 1 puszka białej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1,5 szklanki panierki panko*
- pół szklanki posiekanej dymki ze szczypiorem
- 2 łyżki parmezanu tartego
- olej, klarowane masło lub oliwa do smażenia
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki soli (płaskie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinię zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj 1 łyżeczkę soli i odstaw na 10-15 minut aż puści sok. Warto pomieszać ją co kilka minut.
- W tym czasie posiekaj drobno dymkę. Odsącz też puszkę z fasolą i rozgnieć fasolę za pomocą widelca lub innego sprzętu, ale tak niedbale, aby były tam części fasoli, a nie puree.
- Odciśnij dokładnie cukinię z nadmiaru wody, najlepiej na sicie. Im dokładniej to zrobisz, tym lepiej.
- Do miski z odciśniętą cukinią dodaj fasolę, posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kolejną łyżeczkę soli, pieprz, oregano, parmezan oraz panierkę panko (*możesz ją zastąpić tartą bułką, ale aby kotleciki nie zrobiły się zbite to najlepiej tartą bułkę dodać wraz z namoczoną bułką pszenną, tak jak robi się to przy kotletach mielonych, musisz sam wyczuć proporcje).
- Masę bardzo dokładnie wymieszaj. Lep z niej kotleciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, aż się zrumienią. Uważaj na zbyt dużą temperaturę, najlepiej dać trochę mniejszą a dodatkowo przykryć pokrywką patelnię, aby kotleciki zrobiły się idealnie też w środku.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
1 comments
Czy panko można zastąpić np. kaszą?