Moja pierwsza wersja tego dania wyszła za ostra nawet przy moim poziome tolerancji na pikantne dania. Dlatego zmieniłam nieco przepis, dostosowałam i jest genialnie. Możecie sami dopasować ilość zielonego curry dodanego do sosu aby było najlepiej 🙂
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– curry z batatem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Żółte curry z kurczakiem
– Szybkie curry z krewetkami
MAKARON CURRY Z CUKINIĄ
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
– opakowanie makaronu ryżowego
– 1 awokado
– 1-2 łyżki zielonej pasty curry
-1/3 szklanki bulionu z kurczaka jub jarzynowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– sok z połowy limonki
– 1 łyżeczka cukru
– 1 średnia cukinia
– pół małej cebuli
– oliwa
– listki rukwi wodnej lub ulubione kiełki do podania
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę drobno posiekaj, a cukinię pokrój w drobne paseczki lub wytnij je spiralizatorem.
- Na oliwie podsmaż cebulę i dorzuć po chwili cukinię. Duś kilka minut aż zmięknie.
- W tym czasie przygotuj sos. Do blendera włóż awokado, sok z limonki, pastę curry, bulion, sos rybny, cukier. Zblenduj.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, dodaj cukinię i wymieszaj. Włóż na talerze i dodaj listki rukwi wodnej lub kiełki. Podawaj.
2 comments
Wygląda naprawdę świetnie , uwielbiam makarony i u mnie w domu są bardzo często robione, więc ten też na pewno sprawdzę , fajne składniki zastosowałaś , ciekawe jak ta cukinia będzie tutaj smakować, dam znać jak zrobię.
Może te liście i papryczka robi robote, ale bez tego danie słabe 😛