To już kolejny raz kiedy ronię ten makaron i niezmiennie jest on genialny. Za pierwszym razem zaskoczeniem było dla mnie połączenie zielonego sosu carry z jajecznym makaronem, ale okazało się ono genialne. Danie pikantne, takie jak lubię. Musicie spróbować!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ PIKANTNY
Przygotowanie:40 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
- 30 dag polędwiczki wołowej
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- słoiczek marynowanych małych kolb kukurydzy
- 2 dymki
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 ostre chilli (świeże)
- 2 cm świeżego imbiru
- kawałek trawy cytrynowej
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- 250 g makaronu parpadelle lub podobnego
Przygotowanie:
- W głębokiej patelni na łyżce oleju podsmaż mięso pokrojone na małe kawałki. Jak mięso będzie już podsmażone z każdej strony, zgarnij je na bok patelni, a na tłuszcz wrzuć posiekane chilli, trawę cytrynową i imbir, oraz pastę curry. Jak zacznie pachnieć dodaj mleczko kokosowe oraz wodę i wymieszaj wszystko. Smaż przez 10 min aż sos zacznie gęstnieć.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodaj przekrojone wzdłuż kolby kukurydzy, ugotowany makaron i 2 posiekane dymki. Wymieszaj. Na sam koniec dodaj świeżą kolendrę.
- Przełóż na talerze i podawaj od razu. Smacznego!
Polecam Ci także:
– tatar wołowy
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
6 comments
Bardzo lubie tajska kuchnie, wiec nic dziwnego, ze podoba mi sie to curry!
tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych, ale na ogól też podaję z ryżem
Pyszności! I śliczne zdjęcia, aż ślinianki pracują! 🙂
Jest naprawdę pycha
Choć nie przepadam za pikantnymi smakami, chętnie bym spróbowała takiego dania – wygląda przepysznie na zdjęciach 🙂
Możesz dodać tylko połowę chilli, wtedy nie będzie aż tak pikantne 🙂