Do tego makaronu nie musisz robić osobnego sosu, upieczone pomidorki dają tyle pysznego soku który doskonale zastąpi cięższy sos i nada potrawie pysznego smaku. Musisz tego spróbować.
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
makaron z pieczonymi pomidorkami
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 200 g makaronu orichette lub muszelek
– 25-20 pomidorków koktajlowych
– 4-5 ząbków czosnku
– 5 łyżek tartego parmezanu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 10-15 listków świeżej bazylii
– sól
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Pomidorki wyłóż w żaroodpornym naczyniu lub na blasze. Polej je oliwą z oliwek i dodaj obrane i przekrojone na pół lub 3 części ząbki czosnku. dopraw solą i pieprzem.
- Piecz pomidorki w temperaturze 180 st C przez około 20 minut aż nieco „zwiędną” i popękają.
- Na ugotowany makaron połóż upieczone pomidorki z czosnkiem, dodaj parmezan dopraw świeżo mielonym pieprzem. Bazylię posiekaj w paseczki, dodaj do makaronu.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Makaron z boczkiem i groszkiem